Niezbyt często zdarza mi się "piec" ciasta, tzn. po zrobieniu rachunku sumienia wyszło, że na pewno w ciągu ostatnich dwóch lat nie zrobiłam żadnego, a i wcześniej zdarzało mi się to bardzo rzadko. Tak więc z wielką dumą :) prezentuję:
Wegański Jabłecznik Amarantusowo-Migdałowy.
Wegański Jabłecznik Amarantusowo-Migdałowy.
- 1/2 kubka masła orzechowego
- 1/2 kubka musu jabłkowego
Wykonanie:
3. W dużej misce połącz
mąkę amarantusową i migdałową, proszek do pieczenia, sodę,
przyprawy, wiórki kokosowe, cukier i pestki dyni.
4. W niewielkim garnuszku roztop olej kokosowy. Odstaw. Dodaj
masło orzechowe i wanilię, dobrze wymieszaj. Następnie wlej mleko
migdałowe. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Mokrą masę wlej do suchej, dodaj mus jabłkowy i
siemię lniane. Po dokładnym wymieszaniu, przelej masę do formy na
ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pokrój jabłka na cienkie plasterki i wyłóż na
ciasto (po wierzchu posyp dodatkowo cynamonem). Piecz przez
około 1 godzinę.
Wskazówka
Mus jabłkowy łatwo przygotować, miksując jedno jabłko z odrobiną mleka roślinnego.
Wskazówka
Mus jabłkowy łatwo przygotować, miksując jedno jabłko z odrobiną mleka roślinnego.
Właśnie zamówiłam mąkę amarantusową, to będzie pierwszy wypiek który z niej zrobię :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :), bo to też był mój pierwszy wypiek z mąki amarantusowej :)
Usuńdziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i polecam się na przyszłość :) Pozdrowienia dla Michasi :)
Usuńprzepyszny, tyle smaku i zdrowia ! :)
OdpowiedzUsuńna samą myśl o tym jabłeczniku robię się głodna! wygląda obłędnie i musi też pachnieć niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń<3 <3 <3 amarantus, masło orzechowe i jabłka <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńJak tylko kupię mąkę amarantusową zrobię z niej takie ciacho!
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń