piątek, 3 października 2014

Jabłko nadziewane Czarnym Ryżem i Quinoa (vegan)

Pyszne, pieczone jabłka nadziewane mieszanką czarnego ryżu (nie mylić z dzikim), komosy ryżowej, rodzynek, orzechów i sezamu. Czarny ryż jest moim odkryciem, w smaku lekko orzechowy, należy do  czołówki najzdrowszych produktów świata. 
Dlaczego warto jeść czarny ryż? Tutaj :)


Składniki:
- 1 kubek czarnego ryżu (namoczonego kilka godzin)
- 1/2 kubka quinoa (komosa ryżowa)
- 1/2 kubka rodzynek
- 1/2 kubka orzechów laskowych (rozdrobnionych)
- 2 łyżki niełuskanego sezamu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru kokosowego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru

- 1/2 kubka mleka kokosowego

Wykonanie:
1. Ugotuj ryż na parze (około 50 minut) i komosę w wodzie(10-15 minut).
2. Na patelni roztop olej kokosowy, Podpraż przez chwilę rodzynki, orzechy, sezam i przyprawy , a następnie dołóż ryż i komosę. Miesząc (2-3 minuty), doprowadź do połączenia się wszystkich składników. Gotowe.
3. Rozgrzej piekarnik do około 200 st.
4. Jabłka przekrój na połówki. Wydrąż środek (szypułkę i część jabłka).
5. Owoce wypełnij gotowym farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Przykryj folią aluminiową. Piecz jabłka około 45 minut (po 30 minutach zdejmij folię).

Nadziewane jabłka świetnie smakują polane odrobiną mleka kokosowego.



10 komentarzy:

  1. bardzo lubię czarny ryż, ale wieki już go nie kupowałam, a tym bardziej jadłam! chętnie przyrządzę go w podobny sposób, podoba mi się ten pomysł, bo smaki zdecydowanie są zachwycające! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie miałam podobny problem :), kupiłam dawno temu, ale zapmniałam o ninim, a jest bardzo smaczny i mam już kolejne pomysły :)

      Usuń
  2. Uwielbiam czarny ryż, ale wieki nie jadłam. Nie przyszło mi wcześniej do głowy żeby go tak fajnie wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więc koniecznie spróbuj, można zrobić go z dowolnymi orzechami czy suszonymi owocami, wyjątkowy smak daje pdprażenie ich na oleju kokosowym :)

      Usuń
  3. świetne jabłko! uwielbiam takie zapiekane jabłka w nietypowy sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak byłam dzieckiem uwielbiałam ryż z jabłkami, który robiła babcia :), ale ta wersja chyba odpowiada mi bardziej :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF