Wyjątkowo pyszne i wyjątkowo proste w wykonaniu danie. Pieczone marchewki w pysznej balsamicznej marynacie z zieloną pietruszką i ziołami.
- 1/2 kg. młodych marchewek
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól himalajska różowa
- garść pokrojonej zielonej pietruszki (lub cząbru bądź rozmarynu ...) - u mnie mix: rozmaryn i pietruszka
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Umyj dokładnie marchewki, a następnie osusz, np. papierowym ręcznikiem.
4. W miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny i miód. Powstałą miksturą pokryj marchewki.
5. Wyłóż warzywa na blachę i piecz 30-40 minut. Pod koniec posyp pietruszką i solą.
Balsamiczne Marchewki są idealnym dodatkiem do Pieczonej Dyni z Pęczkiem i Kurkami.
Zrobiłam dzisiaj tę marchewkę na kolację. Jest przepyszna. Robi się bardzo szybko. Najwięcej czasu zajmuje umycie marchewek. Przygotowanie marynaty i posmarowanie 5 minut, resztę zrobił za mnie piekarnik. A danie powstało naprawdę wykwintne.
OdpowiedzUsuń