sobota, 7 czerwca 2014

Vanilla Coconut Ice Cream (raw vegan)

Lody waniliowo-kokosowe są dobre na wszystko :). 
Wegański deser ze świeżego kokosa i nerkowców. Bez cukru, bez nabiału.


Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. namoczonych nerkowców (150 g.) - co najmniej 2 godziny
- 1 kokos (miąższ) lub 3/4 szklanki mrożonego
- 1 laska wanilii, wypestkowana
- 1/2 szkl. syropu klonowego (z agawy, daktyli,...)
- 1/3 szkl. oleju kokosowego
- 1 szkl. wody lub mleka roślinnego (np. kokosowego)

Wykonanie
1. Orzechy, miąższ kokosowy, wodę, laskę wanilii i syrop zmiksuj na gładko w supermocnym blenderze. Jeśli masa będzie zbyt gęsta użyj więcej wody.
2. Dodaj roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy.
3. Schładzaj. Następnie włóż do zamrażarki.

Masę można przed zamrożeniem wymieszać z ulubionymi dodatkami: surowym kakao (lody czekoladowe), orzechami, owocami czy bakaliami. Lody świetnie smakują polane odrobiną syropu klonowego i posypane orzechami.


2 komentarze:

  1. zakochałam się w nich, a co dopiero jak spróbuję :) czytając składniki coraz bardziej nabieram na nie ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF