niedziela, 29 czerwca 2014

Raspberry and Apple Overnight Oatmeal (raw vegan)

Od momentu, w którym postanowiłam odżywiać się zdrowo, dużym wyzwaniem stały się śniadania, zwłaszcza te, które można zabrać do pracy, na wycieczkę czy uczelnię. Rozwiązaniem stały się takie właśnie słoiki pełne pyszności. Warstwa namoczonych w mleku waniliowym płatków, przykryta warstwą jabłka, granoli i malin. Mniammm!


Składniki:
- 1/2 szkl. tradycyjnych płatków owsianych
- 1/2 szkl. waniliowego mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

- 1/2 jabłka
- 1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru kokosowego

- 2 lub 3 łyżki granoli "raw" ( np.: Pekan & Śliwka lub Śliwka & Orzech)
- 1/2 szkl. malin
- 1/4 szkl. płynnego mleka kokosowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Połącz płatki owsiane, mleko i cynamon. Pozostaw na co najmniej 2 godziny (najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na noc).
2. Namoczone w mleku płatki przełóż do słoika (miseczki), przykryj warstwą drobno pokrojonego jabłka i posyp cukrem z kwiatów kokosa.
3. Następnie posyp granolą i malinami. Gotowe i pyszne :). Przed zjedzeniem wymieszaj. Można też polać niewielką ilością mleka kokosowego .

Wskazówka:
Jeśli płatki przygotujesz dzień wcześniej, to zrobienie tego śniadanie rano zajmuje Ci chwilkę. 

3 komentarze:

  1. zdecydowanie uwielbiam takie pomysły na śniadania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ładny słoiczek, gdzie go kupiłas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim starej daty sklepie z rzeczami kuchennymi :), ale w okresie robienia weków są też w Realu

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF