wtorek, 30 grudnia 2014

"Owsianka" Quinoa z Pistacjami i Granatem / Pomegranate Pistachio Quinoa Poridge (vegan)

"Owsianka" z magiczną mocą komosy ryżowej! O właściwościach tych małych ziarenek pisałam przy okazji przepisu na Granolę.

 

wtorek, 23 grudnia 2014

Surowe Pierniczki / Raw Gingerbread (raw vegan)

Wyjątkowe "Pierniczki" :). Bez mąki, bez nabiału, bez cukru i bez pieczenia. 
Mimo wielu "bez" są przepyszne. Szybkość w przygotowaniu i niewielka ilość składników, to bezsprzeczny atut tego przepisu. Moje ulubione nerkowce, kokos i syrop klonowy, otoczone mieszanką przypraw piernikowych :).


niedziela, 21 grudnia 2014

Czekoladowa Żurawina Smoothie / Chocolate Cranberry Smoothie (raw vegan)

Naturalne, surowe kakao poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera między innymi duże ilości mikroelementów, witaminy A, E i z grupy B. Dodatkowo kakao zawiera fenyloetyloaminę, która wywołuje stan zakochania: lekko pobudza, wprawia w euforię i powoduje poczucie uniesienia :). Czy można chcieć więcej :)? 


sobota, 20 grudnia 2014

Kokosowa Zupa Kukurydziana z Imbirem i Trawą Cytrynową / Corn, Coconut, Ginger & Lemongrass Soup (vegan)


 Zupa jest po prostu pyszna :). Nic więcej nie przychodzi mi do głowy :). 
Jeszcze tylko można dodać, że robi się ją bardzo szybko :).



Wegański Eggnog / Vegan Eggnog (raw)

Wegańska wersja świątecznego napoju, pitego w krajach anglosaskich i nie tylko :). 
Jeśli masz ochotę na wersję karaibską, mleko migdałowe zamień na mleko kokosowe. Smacznego!


czwartek, 18 grudnia 2014

Owsianka Bananowa z Nasionami Chia / Overnight Banana Chia Oatmeal (raw vegan)

To jest propozycja dla każdego, kto lubi zjeść w domu czy w pracy smaczne i zdrowe śniadanie, ale nie za bardzo lubi spędzać czas w kuchni, rano przed pracą czy zajęciami na uczelni.


wtorek, 16 grudnia 2014

Koktajl Piernikowy / Gingerbread Smoothie (vegan)

Powoli nastrój świąteczny zaczyna się również mi udzielać :). Ponieważ jestem niezmiennie wierna "koktajlowym śniadaniom" postanowiłam je dostosować do panującego nastroju :).
Stąd pomysł na zdrowy (zwłaszcza dla naszego metabolizmu) koktajl o smaku piernikowym :).

Składniki
- 1 kubek mleka sojowego (niesłodzone)
- 1 dojrzały banan
- 8 suszonych śliwek (miękkich)
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników (zmielona na gładko)

Wykonanie
Wszystkie składniki koktajlu piernikowego wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl jest dla Ciebie zbyt gęsty, dodaj więcej mleka.

niedziela, 14 grudnia 2014

Koktajl Szpinak, Gruszka & Imbir / Spinach, Pear and Ginger Smoothie (raw vegan)

Zielone koktajle przyciągają uwagę głównie ze względu na ich właściwości oczyszczające i pro-zdrowotne oraz wspomagające układ odpornościowy, jak w tym wypadku, ale do zrobienia tego koktajlu zachęcam dziś przede wszystkim dlatego, że jest po prostu pyszny :).



Składniki (2 porcje):
- 2 garści szpinaku
- 2 dojrzałe gruszki (pozbawione gniazd nasiennych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka imbiru (obranego i pokrojonego)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 kubka wody
- miód do smaku (opcjonalnie)

Wykonanie
Pokrój gruszkę na mniejsze kawałki i miksuj z pozostałymi składnikami w blenderze.

piątek, 12 grudnia 2014

Czosnkowy Serek z Nerkowców / Garlic Cashew Cheese (raw vegan)

Wegański, kremowy serek z nerkowców. Przy nim łatwo można zapomnieć o tradycyjnych serach z mleka. Jeśli nie jesteś fanem czosnku, możesz go zastąpić inną ulubioną przyprawą albo suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.


wtorek, 9 grudnia 2014

Koktajl Mandarynka na Ostro / Spicy Mandarin Smoothie (raw vegan)

Ciąg dalszy cytrusowych smaków :). Moja dzisiejsza propozycja to koktajl mandarynkowy z ostrym akcentem pieprzu cayenne na mleku roślinnym, o właściwościach odchudzających.  Zawdzięcza je między innymi kapsaicynie zawartej w pieprzu kajeńskim i nobiletynie w mandarynkach. Więcej o właściwościach głównych bohaterach koktajlu na końcu postu :).


Składniki:
- 4 mandarynki
- 3/4 kubka mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
- 1 dojrzały banan
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

niedziela, 7 grudnia 2014

Pieczone Jabłka z Płatkami Owsianymi / Apple Baked Oatmeal (vegan)

Sezon jabłkowy w pełni, więc może "Apple Pie"? 
Dziś  w zupełnie nowej, bardzo zdrowej wersji. Śniadanie idealne :). 


piątek, 5 grudnia 2014

Pęczak z Pigwą / Pearl Barley & Quince (vegan)

Pęczak i pigwa w niespotykanym duecie :). 
 Danie idealne zarówno na śniadanie, jak i na lekki obiad. Pyszność! 


środa, 3 grudnia 2014

Koktajl Pigwa & Szpinak / Quince Spinach Smoothie (raw vegan)

Pigwa, to owoc, który powinien być obowiązkowo zjadany w okresie jesienno-zimowym. 
Zawiera dużą ilość witamin (prowitaminę A, witaminy z grupy B - B1 i B2 oraz PP, a przede wszystkim witaminę C), które wzmacniają odporność organizmu. Ten niedoceniany owoc wspomaga nasz układ odpornościowy w walce z grypą lub przeziębieniem. Pigwa zawiera ponadto składniki mineralne (magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, mangan) oraz zbawienne dla zdrowia antyoksydanty (garbniki, flawonoidy i antocyjany). 


poniedziałek, 1 grudnia 2014

Kasztanowy Krem Jaglany / Chestnut Cream (vegan)

Hasło: Najlepsze kasztany są na Placu Pigalle :) ...
Odzew: Zuzanna lubi je tylko jesienią ...
Kontr-odzew: "Blue Almonds" przesyła Ci świeżą partię..., w postaci pysznego kremu ;).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF