wtorek, 25 listopada 2014

Kawowy Krem Dyniowy / Pumpkin Coffee Mousse (vegan)

Dyniowych pyszności ciąg dalszy :). Tym razem kremowy mus z dyniowego puree, mleka kokosowego i kawy z nutą pomarańczy, z polewą z kokosowego puddingu z nasion chia. 
Wszystko posypane ziarenkami granatu. Yummy :P.


Składniki:
Krem dyniowy
- 2 kubki puree z dyni (ugotowanej na parze)
- 1/2 kubka płynnego mleka kokosowego
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 10 namoczonych daktyli
- 1 łyżka syropu klonowego
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
- szczypta imbiru
Pudding z nasion chia
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- 1/2 kubka wody żródlanej
- 1 łyżka syropu klonowego (lub z agawy czy daktyli)

- ziarenka z połówki granata (do posypania)

Wykonanie:
1. Zmieszaj wszystkie składniki puddingu i wstaw do lodówki. Od czasu do czasu wymieszaj widelcem. Jeśli będzie zbyt gesty dodaj więcej mieszanki mleka kokosowego i wody.
2. Wszystkie składniki musu dyniowego miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli krem będzie zbyt gęsty można dodać więcej soku z pomarańczy lub wody, w której moćzyły się daktyle.
3. Przełóż krem do miseczek, przykryj warstwą puddingu z chia i posyb ziarenkami granata.
Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Można przechowywać 2-3 dni.

7 komentarzy:

  1. nasiona chia są rewelacyjne, świetny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pumpkin spice latte uwielbiam aczkolwiek nie potrafię sobie wyobrazić smaku musu dyniowego z kawą, także jak najszybciej muszę spróbować ;) ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF