czwartek, 20 listopada 2014

Słodka Tarta z Dyni / Pumpkin Tart (vegan)

Sezon dyniowy jeszcze w pełni, więc pomyślałam o zrobieniu tarty, która nie wymaga pieczenia. Udało się, a efekt jest zaskakująco smakowity.
Witariański, orzechowo-daktylowy spód ciasta, wypełniony kremem dyniowo-kokosowym. 
Całość wegańska i bezglutenowa.



Składniki:
Podstawa tarty
- 200 g orzechów włoskich
- 1 kubek daktyli
Krem dyniowy
- 1 puszka mleka kokosowego (bez substancji konserwujących)
- 1/2 kubka wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kubka puree z dyni hokkaido (z dyni ugotowanej na parze)
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 lub 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
- szczypta imbiru


Wykonanie:
Przygotowanie spodu ciasta: 
1. Zmiel orzechy w blenderze, dodaj pokrojone daktyle. Miksuj do momentu połączenia się składników.
2. Rozłóż masę w formie na tartę, w której można wypiąć dno.
3. Ugnieć palcami rozpoczynając od środka, tak aby powstało sztywne, ubite ciasto. Należy pamiętać, aby boki były również sztywne, aby nie rozpadły się po zdjęciu boków "tartownicy". Włóż do zamrażarki

Przygotowanie kremu: 
1. Mleko kokosowe wstaw do lodówki na około 6 godzin (najlepiej 1 dzień wcześniej). Przed otwarciem odwróć do góry nogami, odlej płyn (można go użyć do jakiegoś koktajlu), a pozostałą masę użyj do zrobienia kremu.
2. Miksuj w blenderze wiórki kokosowe i mleko kokosowe (kilka minut). Jeśli masa będzie bardzo gęste można dodać trochę wody kokosowej (wcześniej odlanej). Następnie dodaj pozostaje składniki.
3. Wyłóż krem dyniowy na podstawę tarty. Posyp wiórkami kokosowymi.
4. Schłodź i przechowuj w lodówce.

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF