Koktajl pełen witaminy C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu, co o tej porze roku jest niezwykle ważne. Cytrusy mają również zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Ponadto pomarańcze mają dużą ilość potasu i witamin z grupy B (w tym kwas foliowy), korzystnych dla skóry i naszych nerwów. O właściwościach leczniczych i odchudzających imbiru wie każdy. Przypomnę tylko kilka :): ułatwia trawienie, leczy przeziębienia, przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów w układzie krwionośnym, ..., łagodzi bóle miesiączkowe, ... Mogę jeszcze tylko dodać, że w Azji stosowany jest jako afrodyzjak.
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 czerwony grejpfrut
- świeży imbir (ok. 3 cm lub więcej)
- 1 łyżka miodu
- 1 kubek schłodzonej zielonej herbaty lub wody źródlanej
Wykonanie:
Owoce i imbir dokładnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera razem z miodem i herbatą. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz