środa, 26 lutego 2014

Spaghetti z cukinii i marchewki z zielonym pesto z awokado (raw vegan)

Spaghetti z cukinii i marchewki z zielonym pesto z awokado - RAW food

Składniki:
- 1 średnia, młoda cukinia
- 1 marchewka
- połówka awokado (dojrzałe)
- 2 pomidory bez skóry
- 3 suszone pomidory
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka sezamu
- 2 laski selera naciowego
- ząbek czosnku
- świeża bazylii
- sól i przyprawy wg gustu

Do posypania: płatki drożdżowe (wegański parmezan)

Wykonanie:
1. Do blendera wrzuć wszystko oprócz cukinii i marchewki. Zmiksuj do postaci pesto :). W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
2. Jeśli używasz suszone pomidory (nie z oliwy), musisz je wcześniej namoczyć.
3. Słonecznik najlepiej (jeśli zdążysz), żeby był namoczony wcześniej.
4. Cukinię i marchewkę zamień w cieniutkie paseczki. Można użyć zwykłej obieraczki do warzyw, wtedy będą to wstążki, albo "obieraczki", która robi cienkie paseczki :) - zdjęcie poniżej.
5. Warzywa wyłóż na talerz razem z pesto. Posyp płatkami drożdżowymi (są bardzo smaczne, chociaż nazwa długi czas mnie odstraszała, mają lekko orzechowy smak).
6. Porcja dla 2 osób.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF