Zakochana w kokosach stworzyłam ten deser :)
Bez cukru, bez nabiału, bez glutenu :) Pyszność.
Składniki0,5 szklanki tapioki
0,5 - 1 szklanka mleka kokosowego
4-6 suszonych fig
1 kokos
kilka migdałów (najlepiej wcześniej namoczonych i obranych ze skórki)
syrop z agawy - opcjonalnie
Wykonanie
Tapiokę namocz, najlepiej na noc, w trzy razy większej ilości wody. Przed gotowaniem tapiokę przepłucz wodą. Zagotuj mleko kokosowe z wodą i pokrojonymi figami (wcześniej namoczonymi w 1 szklance wody- 1 godzina ). Wrzuć odcedzoną tapiokę i mieszaj nieustannie, aż kuleczki staną się przeźroczyste, a płyn stężeje. Miłośnicy słodkiego smaku mogą dosłodzić deser syropem z agawy. Przelej do miseczek. Miąższ z kokosa pokrój na cienkie paseczki i przełóż na tapiokę, czekającą w miseczkach. Na końcu deser posyp pokruszonymi migdałami.
Gotowe :) Smacznego
deser z tapioki#tapioka z mlekiem kokosowym#pudding z tapioki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz