wtorek, 25 lutego 2014

Tapioka ze świeżym kokosem i migdałami (vegan)

Zakochana w kokosach stworzyłam ten deser :)
Bez cukru, bez nabiału, bez glutenu :)  Pyszność.

Tapioka ze świeżym kokosem i migdałami
Składniki
0,5 szklanki tapioki
0,5 - 1 szklanka mleka kokosowego
4-6 suszonych fig
1 kokos
kilka migdałów (najlepiej wcześniej namoczonych i obranych ze skórki)
syrop z agawy - opcjonalnie

Wykonanie
Tapiokę namocz, najlepiej na noc, w trzy razy większej ilości wody. Przed gotowaniem tapiokę przepłucz wodą. Zagotuj mleko kokosowe z wodą i pokrojonymi figami (wcześniej namoczonymi w 1 szklance wody- 1 godzina ). Wrzuć odcedzoną tapiokę i mieszaj nieustannie, aż kuleczki staną się przeźroczyste, a płyn stężeje. Miłośnicy słodkiego smaku mogą dosłodzić deser syropem z agawy. Przelej do miseczek. Miąższ z kokosa pokrój na cienkie paseczki i przełóż na tapiokę, czekającą w miseczkach. Na końcu deser posyp pokruszonymi migdałami.

Gotowe :) Smacznego
Tapioka ze świeżym kokosem i migdałami

deser z tapioki#tapioka z mlekiem kokosowym#pudding z tapioki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF