czwartek, 1 grudnia 2016

Migdałowo-Piernikowe Ciastka z Fasoli / Gingerbread White Beans Cookies

Proteinowe ciasteczka o smaku migdałowo-piernikowym i do tego bezglutenowe, 

a więc niczego sobie kumulacja :). Nie wspominając o tym, że są po prostu pyszne! 

1 grudnia to dla mnie otwarcie sezonu na smaki aromatyczne, świąteczne i bardzo cynamonowe. 

W tym roku start z niezwykłymi ciasteczkami z fasoli i migdałów. Zapraszam!


Wegańskie Święta_Ciasteczka z fasoli i migdałów

Składniki:

- 2 kubki ugotowanej białej fasoli
- 1/4 kubka oleju kokosowego (roztopionego)
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 100 g migdałów (zmielonych na mąkę)
- 1/2 kubka  syropu klonowego / syropu z agawy / miodu (w wersji płynnej)
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mąki gryczanej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 100 g płatków migdałowych (niewielką ilość odłóż do posypania ciastek)


Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C.
  2. Miksuj wszystkie składniki, za wyjątkiem płatków migdałowych (ja użyłam blendera ręcznego). Wszystko powinno się dobrze połączyć i tworzyć jednolitą masę.
  3. Na końcu dodaj płatki migdałowe i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Porcje wielkości łyżki wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Zwilżoną dłonią lekko je rozpłaszcz, tak żeby przypominały ciasteczka. Posyp pozostałymi migdałami. Lekko przyciśnij.
  5. Piecz około 15-20 minut. Powinny się lekko zrumienić, ale nie spalić. Odstaw do wystygnięcia.


Kubek = 250 ml.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam fasolę m.in za jej uniwersalność i do ciastek na pewno pasuje świetnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasola jest świetną bazą do wielu słodkości :). Dziś eksperymentowałam z ciastkami czekoladowymi :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF