niedziela, 18 grudnia 2016

Najlepszy Bigos Wegański / The Best Vegan Hunter Stew

Bigos jaki jest każdy wie :). 

Nie odkrywam więc Ameryki, ale jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pyszny, wegański bigos to jest właśnie to. Jest w nim wszystko co najlepsze i bardzo zdrowe: kiszona i słodka kapusta, suszone grzyby i śliwki, czerwona soczewica i bukiet przypraw. Całość słodko - winna. 

Zapraszam do stołu :)!




Składniki:

- 1 i 1/2 kubka suszonych grzybów (lub więcej)
- 2 kg kapusty białej
- 2 kg kapisty kiszonej
- 2 cebule
- 1 kubek czerwonej soczewicy
- 2 jabłka (kwaśne)
- 20 suszonych śliwek (ok. 100 g)
- 6 łyżek sosu sojowy
- 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub słodkich konfitur
- 100 ml wódki gorzkiej żołądkowej, brandy czy whisky (opcjonalnie)
- 3 do 4 łyżek przecieru pomidorowego
- świeżo mielony pieprz

Przyprawy
- 4 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 10 jagód jałowca
- 8 goździków
- 5 łyżeczek słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu

Wykonanie:
  1. Dzień przez gotowaniem bigosu namocz grzyby i zostaw na noc.
  2. Rozgrzej olej w dużym garnku (najlepiej z grubym dnem). Wrzuć pokrojoną cienko w pół talarki cebulę i zeszklij. Następnie dodaj przyprawy.
  3. Kiszoną kapustę pokrój na mniejsze kawałki (jeśli potrzeba) i dodaj do cebuli. zalej 1 litrem wody i duś pod przykryciem około 1 godziny.
  4. W międzyczasie ugotuj soczewicę (około 10 minut). Odlej nadmiar wody i odstaw.
  5. Białą kapustę poszatkuj, a jabłka zetrzyj na tarce (bez obierania). Grzyby, jeśli potrzeba pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Dodaj do garnka kapustę, grzyby, soczewicę, sos sojowy, syrop klonowy (ew. miód), śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki), przecier pomidorowy i wodę z grzybów. Gotuj na niewielkim ogniu kilka godzin (3-4). Od czasu do czasu zaglądnij i dolej wody jeśli potrzeba (podczas gotowania nie może jej zabraknąć!). Można też dodać bulionu grzybowego zamiast wody. Po około 2 godzinach dodaj alkohol.
  7. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj więcej ziół, jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki.


Bigos najlepszy jest po 2-3 dniach, po kilku podgrzewaniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF