Bigos jaki jest każdy wie :).
Nie odkrywam więc Ameryki, ale jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pyszny, wegański bigos to jest właśnie to. Jest w nim wszystko co najlepsze i bardzo zdrowe: kiszona i słodka kapusta, suszone grzyby i śliwki, czerwona soczewica i bukiet przypraw. Całość słodko - winna.
Zapraszam do stołu :)!
Składniki:
- 1 i 1/2 kubka suszonych grzybów
(lub więcej)
- 2 kg kapusty białej
- 2 kg kapisty kiszonej
- 2 cebule
- 1 kubek czerwonej soczewicy
- 2 jabłka (kwaśne)
- 20 suszonych śliwek
(ok. 100 g)
- 6 łyżek sosu sojowy
- 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub słodkich konfitur
- 100 ml wódki gorzkiej żołądkowej, brandy czy whisky
(opcjonalnie)
- 3 do 4 łyżek przecieru pomidorowego
- świeżo mielony pieprz
Przyprawy
- 4 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 10 jagód jałowca
- 8 goździków
- 5 łyżeczek słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu
Wykonanie:
- Dzień przez gotowaniem bigosu namocz grzyby i zostaw na noc.
- Rozgrzej olej w dużym garnku (najlepiej z grubym dnem). Wrzuć pokrojoną cienko w pół talarki cebulę i zeszklij. Następnie dodaj przyprawy.
- Kiszoną kapustę pokrój na mniejsze kawałki (jeśli potrzeba) i dodaj do cebuli. zalej 1 litrem wody i duś pod przykryciem około 1 godziny.
- W międzyczasie ugotuj soczewicę (około 10 minut). Odlej nadmiar wody i odstaw.
- Białą kapustę poszatkuj, a jabłka zetrzyj na tarce (bez obierania). Grzyby, jeśli potrzeba pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj do garnka kapustę, grzyby, soczewicę, sos sojowy, syrop klonowy (ew. miód), śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki), przecier pomidorowy i wodę z grzybów. Gotuj na niewielkim ogniu kilka godzin (3-4). Od czasu do czasu zaglądnij i dolej wody jeśli potrzeba (podczas gotowania nie może jej zabraknąć!). Można też dodać bulionu grzybowego zamiast wody. Po około 2 godzinach dodaj alkohol.
- Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj więcej ziół, jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki.
Bigos najlepszy jest po 2-3 dniach, po kilku podgrzewaniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz