Piernikowe trufle roboczo nazywane przeze mnie kulkami mocy to świetny pomysł na zaspokajanie smaku i pragnienia na coś słodkiego. Doświadczam takich uczuć dość często :).
Dziś wersja świąteczna: Korzenno - cynamonowa 💖. Pychota!
Z pyszną kawą duet idealny 😋!
Składniki:
- 200 g mieszanki orzechów
(nerkowce, włoskie, laskowe)
- 200 g miękkich, suszonych fig
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- około 2 łyżek gorzkiego kakao
(do oprószenia)
Wykonanie:
Zmiel (zmiksuj, zblenduj) orzechy z przyprawą korzenną i cynamonem do stanu mocno pokruszonego. Dodaj pokrojone figi. Miksuj do momentu aż składniki dobrze się połączą i masa będzie tworzyć zwartą całość.
Przygotowanie trufli (sposób na trufle równej wielkości) :
Z przygotowanej masy uformuj gruby walec (mniej więcej długości 20 cm). Następnie pokrój na równe plastry (max 1 cm). Z każdej porcji uformuj kulkę. Obtocz lub oprósz każdą sztukę gorzkim kakao.
Trufle przechowuj w zamrażarce. Można je wyjąć w każdej chwili i zjeść. Nie ma potrzeby ich rozmrażać.
Piękne ;) Z pewnością również pyszne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!! :)
Usuń