piątek, 23 września 2016

Hummus z Dyni i Białej Fasoli z Granatem / Roasted Pumpkin Hummus with Pomegranate

Za oknem żółto, zielono i czerwono. Nadeszła moja ulubiona pora roku. Dni nie są już tak męcząco gorące, a rześkie poranki stały się idealne na poranne bieganie. W konsekwencji mamy coraz większą ochotę na dania ciepłe, kremowe i w kolorach jesieni. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis: Hummus z dyni i fasoli i jeszcze z letnimi dodatkami, pietruszką i granatem.

Roślinne, wegańskie przepisy

Składniki:

- 1 niewielka dynia hokaido (wydrążonej)
- oliwa do zapiekania dyni
- 1 puszka białej fasoli (odcedzona)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- natka pietruszki
- owoc granatu
- 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno

Wegańskie przepisy

Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do 220 st.C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pokrój dynię na mniejsze kawałki, skrop oliwą. Piecz około 30 minut, aż dynia zmięknie i lekko się zarumieni. Można również użyć dyni ugotowanej na parze.
2. Połącz dynię z fasolą, sokiem z cytryny, czosnkiem, tahinii i przyprawami. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dodaj zimną wodę.

Hummus z dyni podawał skropiony oliwą (olejem), posypany świeżą pietruszką i ziarenkami granatu.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam podawać hummus z granatem! <3
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój przepis jest bardzo kuszący :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF