Za oknem żółto, zielono i czerwono. Nadeszła moja ulubiona pora roku. Dni nie są już tak męcząco gorące, a rześkie poranki stały się idealne na poranne bieganie. W konsekwencji mamy coraz większą ochotę na dania ciepłe, kremowe i w kolorach jesieni. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis: Hummus z dyni i fasoli i jeszcze z letnimi dodatkami, pietruszką i granatem.
Składniki:
- 1 niewielka dynia hokaido (wydrążonej)- oliwa do zapiekania dyni
- 1 puszka białej fasoli (odcedzona)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- natka pietruszki
- owoc granatu
- 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 220 st.C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pokrój dynię na mniejsze kawałki, skrop oliwą. Piecz około 30 minut, aż dynia zmięknie i lekko się zarumieni. Można również użyć dyni ugotowanej na parze.2. Połącz dynię z fasolą, sokiem z cytryny, czosnkiem, tahinii i przyprawami. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dodaj zimną wodę.
Hummus z dyni podawał skropiony oliwą (olejem), posypany świeżą pietruszką i ziarenkami granatu.
Uwielbiam podawać hummus z granatem! <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com
Twój przepis jest bardzo kuszący :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)