środa, 5 października 2016

Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli / White Bean Muffins

Ciąg dalszy strączkowej ofensywy. Dla wszystkich łakomych protein, poszukiwaczy idealnej zakąski po treningu, miłośników słodkości na diecie : Wegańskie Muffiny z Białej Fasoli.

Fasola jest idealnym uzupełnieniem diety w białko, bo zawiera go aż 22%, więcej niż mięso (12-13%). Dodatkowo jest dobrym źródłem takich składników mineralnych jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i cynk oraz witamin z grupy B. 

Wegańskie Muffiny z Fasoli bez Mąki


Składniki:

- 1 dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
- 240 g ugotowanej białej fasoli (1 puszka), wypłukanej i odsączonej
- 1/2 kubka płatków owsianych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/4 kubka miodu lub ulubionego syropu (daktylowy, klonowy,...)
- 1/6 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
- 2 do 3 łyżek kruszonych ziaren kakaowca (lun inne ulubione pokruszone orzechy)


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st.C.
2. Zmiksuj blenderem wszystkie składniki masy na muffinki, za wyjątkiem ziaren kakaowca, które dodaj na końcu. Dobrze wymieszaj. Przełóż masę do foremek na muffiny. U mnie wyszło 9 szt.
3. Piecz około 20-25 minut. Muffiny powinny być lekko zarumienione. Przed podaniem można je oprószyć niewielką ilością cukru pudru z cynamonem.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF