Chlebek o super mocy, wypełniony proteinami i błonnikiem. Świetnie nadaję się do zabrania w podróż lub jako przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakuje z hummusem lub masłem orzechowym. Chociaż moja ulubiona wersja to lekko przyrumienione, cienkie krakersy :).
Składniki:
- 1/2 kubka nasion chia- 1/2 kubka nasion słonecznika
- 1/2 kubka pestek dyni
- 1/2 kubka tradycyjnych płatków owsianych, zmielonych na mąkę
- 1/4 kubka niepalonej kaszy gryczanej, zmielonej na mąkę
Przyprawy:
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/2 łyżki soli różowej lub morskiej
- 1/4 łyżki suszonego czosnku
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1 i 1/3 kubka wody
- 1/2 łyżki oliwy
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st.C2. Połącz składniki, a następnie dodaj wodę. Zmieszaj dokładnie.
3. Wyłóż papierem do pieczenia formę i posmaruj oliwą. Rozprowadź równo ciasto. Od grubości masy zależy czy wyjdzie chlebek czy krakersy. Grubsze ciasto chlebek, cienkie ciasto krakersy.
4. Piecz około 30 minut ( w wersji krakersowej powinny się lekko przyrumienić)
Zarówno płatki owsiane, jak i kaszę gryczaną można zmielić w blenderze lub w młynku do kawy (ja tak robię).
Wersja bezglutenowa:
Płatki owsiane zastąp większą ilością niepalonej kaszy gryczanej (zmielonej na mąkę).
super... ale niestety ani nasion, ani orzechow ani pestek nie wolno podgrzewac powyzej 50' C..tym bardziej oliwy ktora smarujemy papier...chlebki z pewnoscia sa pyszne ale wbrew pozorm nie beda zdrowe - bo naladowane tluszczami trans
OdpowiedzUsuńDziękuję za zainteresowanie i radę :). Link do ciekawego tekstu i smażeniu na oliwie: http://www.hellozdrowie.pl/blogi/zdrowy-konkret/oliwa-z-oliwek-smazyc-na-niej-czy-nie
Usuń