poniedziałek, 1 lutego 2016

Waniliowe Mleko z Pestek Dyni / Vanilla Pumpkin Seed Milk

To moje pierwsze mleko z pestek dyni. Te niepozorne, zielone pesteczki są pełne witamin i minerałów, m.in.: magnez, fosfor, mangan, cynk (ma dobroczynny wpływ na cerę).
Świetnie smakuje z granolą i świeżymi owocami.



Składniki:
- 1 kubek pestek dyni
- 2 i 1/2 kubka wody
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 4 daktyle (opcjonalnie, jeśli lubisz słodkie mleka roślinne)
- szczypta soli

Wykonanie:
Namoczone pestki dyni (przez ok. 4-6 godzin) miksuj w blenderze z pozostałymi składnikami, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowywania mleka roślinnego lub przez lnianą serwetkę.

Mleko z pestek dyni przechowuj w lodówce. Przed użyciem wstrząśnij.


8 komentarzy:

  1. świetne mleko! Jak pięknie przechowywane:3

    OdpowiedzUsuń
  2. z takim mlekiem jeszcze się nie spotkałam, ale bardzo lubię masło z pestek dyni więc i mleko musi ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia, ale myślę, że niezbyt dużo, podobnie jak inne mleka roślinne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF