To moje pierwsze mleko z pestek dyni. Te niepozorne, zielone pesteczki są pełne witamin i minerałów, m.in.: magnez, fosfor, mangan, cynk (ma dobroczynny wpływ na cerę).
Świetnie smakuje z granolą i świeżymi owocami.
Świetnie smakuje z granolą i świeżymi owocami.
Składniki:
- 1 kubek pestek dyni
- 2 i 1/2 kubka wody
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 4 daktyle (opcjonalnie, jeśli lubisz słodkie mleka roślinne)
- szczypta soli
Wykonanie:
Namoczone pestki dyni (przez ok. 4-6 godzin) miksuj w blenderze z pozostałymi składnikami, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowywania mleka roślinnego lub przez lnianą serwetkę.
Mleko z pestek dyni przechowuj w lodówce. Przed użyciem wstrząśnij.
świetne mleko! Jak pięknie przechowywane:3
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :)
UsuńFantastyczne :D
OdpowiedzUsuńWielkie dziękuję :D
Usuńz takim mlekiem jeszcze się nie spotkałam, ale bardzo lubię masło z pestek dyni więc i mleko musi ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńIle może ono mieć kalorii?
OdpowiedzUsuńIle może ono mieć kalorii?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, to nie mam pojęcia, ale myślę, że niezbyt dużo, podobnie jak inne mleka roślinne :)
Usuń