Dziś propozycja w klimatach tajskich i troszkę indonezyjskich :).
Główny bohater to tempeh, czyli fermentowane ziarna soji. Tempeh robi się coraz bardziej popularny ze względu na swoje wartości odżywcze. Białko roślinne z tempeh jest białkiem wysokiej jakości, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Jest też lekkostrawny i dietetyczny, zawiera optymalną ilość kalorii z białka w stosunku do kalorii z tłuszczu i skrobi. Tempeh jest również lepszym od mięsa źródłem żelaza, wapnia, magnezu i wielu innych, cennych minerałów.
Obfituje również w witaminy z grupy B i kwas foliowy.
Jest też lekkostrawny i dietetyczny, zawiera optymalną ilość kalorii z białka w stosunku do kalorii z tłuszczu i skrobi. Tempeh jest również lepszym od mięsa źródłem żelaza, wapnia, magnezu i wielu innych, cennych minerałów.
Obfituje również w witaminy z grupy B i kwas foliowy.
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 średniej wielkości cebule (drobno pokrojone)
- 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
- 1 łyżka drobno pokrojonego, świeżego imbiru
- 1 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 laska cynamonu
- 3 kubki pokrojonego, słodkiego ziemniaka (bataty)
- 1 kubek wody
- 1 i 1/2 kubek mleka kokosowego (lub więcej, wg smaku)
- 200 g tempeh (pokrojony w kostkę)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
Ryż
- 1 i 1/2 brązowego ryżu jaśminowego
- 1/3 kubka świeżej kolendry (opcjonalnie)
- sól do smaku
Wykonanie:
1. Rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 2-3 minut. Dodaj pastę z tamaryndowca i dobrze wymieszaj. Gotuj ok. 2 minut.
2. Dodaj imbir i czosnek oraz pozostałe przyprawy (kolendra, kurkuma, papryka i cynamon). Gotuj około 2 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Następnie dodaj słodkie ziemniaki, wodę, mleko kokosowe i tempeh. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 15, minut pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Zdejmij przykrywkę, dodaj sok z cytryny i sos sojowy. Dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą lub użyj więcej sosu sojowego. Gotuj ok. 2-3 minut.
Przygotowanie ryżu
Ugotowany ryż wymieszaj z posiekaną kolendrą i odrobiną soli. Podawaj z curry.
Bardzo ładne, klimatyczne zdjęcie! Jestem fanką tempehu i na pewno posmakowałby mi w takim wydaniu :) Szkoda tylko, że tak ciężko go znaleźć w sklepach...
OdpowiedzUsuńDziękuję :)! Rzeczywiście z kupnem tempehu jest problem :/. Ja właśnie odkryłam jeden sklepik :)
UsuńNabrałam ochoty na curry..
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda cudnie ;)
świetne! koniecznie muszę zrobić to curry, tym bardziej, że pokochałam tempeh <3 a miseczka jest przeurocza, uwielbiam takie! :)
OdpowiedzUsuńBajeczne :D
OdpowiedzUsuń