wtorek, 10 marca 2015

Koktajl Meksykańska Czekolada / Mexican Chocolate Smoothie (raw vegan)

Śniadaniowy lub po-treningowy, wegański szejk czekoladowy :). Pyszny, zdrowy i sycący!



Składniki:
- 1/2 kubka płatków owsianych
- 1 kubek mleka migdałowego, sojowego lub innego ulubionego
- 1 łyżka ciemnego, nie słodzonego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- 1 dojrzały banan (niezbyt duży)
- szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)

Wykonanie
Dzień wcześniej
1. Płatki owsiane, mleko, kakao i cynamon połącz razem, wymieszaj, przykryj i włóż do lodówki.
2. Banan pokrój na plasterki i umieść w zamrażarce.
Rano
Miksuj wszystkie składniki koktajlu do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

Wskazówka dla niecierpliwych ;)
Jeśli nie masz ochoty przygotowywać składników koktajlu dzień wcześniej, to możesz ten krok ominąć (koktajl będzie wtedy troszkę mniej kremowy). Wtedy wsyp płatki owsiane do blendera, zmiel na mąkę, dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

9 komentarzy:

  1. takie koktajle nawet mogłabym każdego poranka wypijać, zdrowa dawka energii zagwarantowana, a do tego jaka słodka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, ale w sumie nie jest zbyt słodki, kakao jest wytrawne, płatki i mleko również nie słodkie. Słodycz jest tylko z banana :).

      Usuń
  2. Wygląda na bardzo kremowy :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, bardzo dobry skład.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie czekoladowe koktajle :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF