środa, 18 marca 2015

Chipsy z Cukinii Pieprz & Sól / Pepper & Salt Zucchini Chips (raw vegan)

Z kolejnymi oznakami wiosny mam coraz częściej ochotę na "lekkie wersje" jedzenia. 
Moja dzisiejsza propozycja to zdrowe, nie tuczące, warzywne chipsy. Smakują wyśmienicie!



Składniki:
- 1 spora cukinia (lub 2 mniejsze)
- 3/4 łyżki oleju z winogron (lub innego, dobrej jakości)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól morska lub różowa himalajska
- kolorowy pieprz świeżo mielony

Wykonanie
1. Pokrój cukinię na cieniutkie plasterki.
2. Wymieszaj olej z octem jabłkowym i dodaj do pokrojonej cukinii. Dobrze wymieszaj.
3. Przygotowanie chipsów:
  Wersja "raw"
Włóż cukinię do dehydratora lub suszarki do warzyw i susz 8-10 godzin. Czas zależy od grubości plasterków i jakości urządzenia.
  Przygotowanie w piekarniku
Plasterki cukinii wyłóż pojedyńczo na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 90 st.C przez około 2 godziny. W połowie tego czasu odwróć plasterki na drugą stronę. Chipsy muszą się wysuszyć, a nie spiec. Powinny być też chrupiące.

Przed umieszczeniem cukinii w piekarniku (lub w suszarce) plasterki lekko posól i przypraw świeżo mielonym pieprzem.

5 komentarzy:

  1. Takich chipsów nigdy nie robiłam. Muszę wypróbować, wyglądają smakowicie:). Ciekawa jestem czy zasmakują moim córkom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :). Smakują podobnie jak ziemniaczane, tylko są delikatniejsze. Ważne, żeby były dość cienko pokrojone, dobrze wysuszone i przyprawione ze smakiem :).

      Usuń
  2. Napewno zrobię bardzo lubię cukinię. Dzięki za pomysł ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF