poniedziałek, 19 stycznia 2015

Amarantusowy Jabłecznik / Apple and Amaranth cake (vegan)

Niezbyt często zdarza mi się "piec" ciasta, tzn. po zrobieniu rachunku sumienia wyszło, że na pewno w ciągu ostatnich dwóch lat nie zrobiłam żadnego, a i wcześniej zdarzało mi się to bardzo rzadko. Tak więc z wielką dumą :) prezentuję:  
Wegański Jabłecznik Amarantusowo-Migdałowy.



Składniki:
- 1 i 1/2 kubka mąki z amarantusa
- 1 kubek mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru kokosowego (lub innego nierafinowanego)
- 1/2 kubka pestek dyni
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 kubka masła orzechowego
- 1 kubek mleka migdałowego
- 1 łyżeczka wanilii w proszku lub miąższ z 1 laski wanilii
- 1/2 kubka musu jabłkowego

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st.C
2. W małej miseczce połącz siemię lniane i wodę. Dobrze wymieszaj.
3. W dużej misce połącz mąkę amarantusową i migdałową, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, wiórki kokosowe, cukier i pestki dyni.
4. W niewielkim garnuszku roztop olej kokosowy. Odstaw. Dodaj masło orzechowe i wanilię, dobrze wymieszaj. Następnie wlej mleko migdałowe. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Mokrą masę wlej do suchej, dodaj mus jabłkowy i siemię lniane. Po dokładnym wymieszaniu, przelej masę do formy na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pokrój jabłka na cienkie plasterki i wyłóż na ciasto (po wierzchu posyp dodatkowo cynamonem). Piecz przez około 1 godzinę.

Wskazówka
Mus jabłkowy łatwo przygotować, miksując jedno jabłko z odrobiną mleka roślinnego.

9 komentarzy:

  1. Właśnie zamówiłam mąkę amarantusową, to będzie pierwszy wypiek który z niej zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :), bo to też był mój pierwszy wypiek z mąki amarantusowej :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo i polecam się na przyszłość :) Pozdrowienia dla Michasi :)

      Usuń
  3. przepyszny, tyle smaku i zdrowia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na samą myśl o tym jabłeczniku robię się głodna! wygląda obłędnie i musi też pachnieć niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. <3 <3 <3 amarantus, masło orzechowe i jabłka <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tylko kupię mąkę amarantusową zrobię z niej takie ciacho!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF