Wegańskie Dyniowe Muffiny :D. Podane na ciepło, z odrobiną syropu klonowego, poprawią nastrój nawet w najbardziej szary, deszczowy i zimny dzień.
Składniki:
- 1 szkl. mąki bezglutenowej (jak użyłam jaglanej i kokosowej, proporcje 1:1)
- 1/3 szkl. zmielonych płatków owsianych (bądź innych bez glutenu)
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki zmielonego sezamu
- 1/2 szkl. pokruszonych orzechów (ja użyłam laskowych)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do ciasta dyniowego
- 1 i 1/2 szkl. puree z dyni
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego)
- 1/4 szkl. syropu klonowego (ok. 3-4 łyżek)
- 1 spore jabłko (starte na grubych oczkach)
Wykonanie
1. Wszystkie suche składniki ciasta umieśc w misce i dobrze wymieszaj, dodaj mokre składniki i znów mieszaj, na końcu dodaj starte jabłko.
2. Umieść masę w foremkach na muffinki. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 st. Powinny być lekko przyrumienione.
- Muffiny Świetnie smakują podane na ciepło, polane odrobiną syropu klonowego.
- Puree dyniowe uzyskałam gotując pokrojoną dynię na parze (około 10-15 minut)
- Jak zrobić mieszankę przypraw pisałam przy okazji lodów dyniowych
uwielbiam muffinki, a z dynią to już w ogóle, a co do tej mąki kokosowej - kupujesz czy robisz, nie jestem pewna, ale chyba z wiórków da się ją zrobić? :)
OdpowiedzUsuńTrraz użyłam gotowej, ale myślę, że bez problemu mozna zrobić swoją :), młynek do kawy wydaje się do takiego zadania idelany :)
Usuńnic dodać, nic ująć! muffiny najlepsze z najlepszych jesienią :) dynia króluje!
OdpowiedzUsuńDynia rządzi :D
Usuńrewelacyjny przepis!! chyba go wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńPyszne, dyniowe, wilgotne muffiny z korzennym aromatem :)
UsuńPyszniutkie! :)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe :)
Usuń