czwartek, 3 listopada 2016

Wegańskie Brownie z Czerwonej Fasoli / Vegan Red Bean Brownies

Moje poszukiwania słodkości idealnej właśnie osiągnęły Mount Everest :).
Ciasto intensywnie czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach. Wegańskie brownie!
 Zdrowe, pełne protein, z niewielką ilością tłuszczu (olej kokosowy), słodzone owocami i erytrolem* (polewa), bezglutenowe i do tego z fasoli.  Z pewnością ciasto w stylu fit na 100%.


Roślinne przepisy Zdrowe słodycze zdrowe ciasto

Przepis znajdziesz pod nowym adresem bloga !!! TUTAJ !!! Niebieski Migdał !

* Co to jest erytrol i czy jest zdrowy?

Po pierwsze erytrol jest bardzo zdrowy. W przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie.
Indeks glikemiczny erytrolu wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Erytrytol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier. 

Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Jednak erytrytol dostępny w sklepach nie jest pozyskiwany z tych produktów. Słodzik ten najczęściej jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej.

Źródło: Poradnik Zdrowie.

8 komentarzy:

  1. Jutro robię, dam znać jak wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło pięknie, smakowało wyśmienicie :-) Dziękuję. Zrobiłam małą modyfikację - zamiast siemienia dodałam chia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowało :). Też lubię eksperymentować. Pozdrowienia! :)

      Usuń
  3. Czy mogę czymś zastąpić mąkę ryżową? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwia, myślę, że można :). Można dać na przykład w łyżki budyniu w proszku lub ziemniaczanej czy kukurydzianej mąki. Tak sobie myślę :)

      Usuń
    2. Super, więc robię na święta, dzięki :)

      Usuń
  4. Świetny przepis! Jestem bezglutenowcem i bezlaktozowcem (piękne słowotwórstwo ;)) i w końcu znalazłam przepis, który mi w pełni odpowiada.
    Myślisz, że ciasto uda się w formie do tarty i pieczone w kombiwarze, zamiast tradycyjnym piekarniku?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF