Moje poszukiwania słodkości idealnej właśnie osiągnęły Mount Everest :).
Ciasto intensywnie czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach. Wegańskie brownie!
Zdrowe, pełne protein, z niewielką ilością tłuszczu (olej kokosowy), słodzone owocami i erytrolem* (polewa), bezglutenowe i do tego z fasoli. Z pewnością ciasto w stylu fit na 100%.
Przepis znajdziesz pod nowym adresem bloga !!! TUTAJ !!! Niebieski Migdał !
* Co to jest erytrol i czy jest zdrowy?
Po pierwsze erytrol jest bardzo zdrowy. W przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie.
Indeks glikemiczny erytrolu wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Erytrytol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier.
Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Jednak erytrytol dostępny w sklepach nie jest pozyskiwany z tych produktów. Słodzik ten najczęściej jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej.
Źródło: Poradnik Zdrowie.
Jutro robię, dam znać jak wyszło :-)
OdpowiedzUsuńPowodzenia! :)
UsuńWyszło pięknie, smakowało wyśmienicie :-) Dziękuję. Zrobiłam małą modyfikację - zamiast siemienia dodałam chia.
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowało :). Też lubię eksperymentować. Pozdrowienia! :)
UsuńCzy mogę czymś zastąpić mąkę ryżową? :)
OdpowiedzUsuńOliwia, myślę, że można :). Można dać na przykład w łyżki budyniu w proszku lub ziemniaczanej czy kukurydzianej mąki. Tak sobie myślę :)
UsuńSuper, więc robię na święta, dzięki :)
UsuńŚwietny przepis! Jestem bezglutenowcem i bezlaktozowcem (piękne słowotwórstwo ;)) i w końcu znalazłam przepis, który mi w pełni odpowiada.
OdpowiedzUsuńMyślisz, że ciasto uda się w formie do tarty i pieczone w kombiwarze, zamiast tradycyjnym piekarniku?