Kipi kasza, kipi groch .... ;D
U mnie dziś zdecydowanie groch, który postanowiłam wykorzystywać częściej niż dotychczas.
Niby zawsze lubiłam, ale jakoś nie przekładało się to na jedzenie go częściej niż raz na kilka miesięcy.
Jako doskonałe źródło białka groch jest szczególnie ważny dla nas, roślinożerców. Zawiera dużą ilość aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie syntetyzuje i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem.
Oprócz tego w grochu znajdują się witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy oraz składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, czy wapń. Zawiera też witaminę A, mającą dobry wpływ na wzrok, witaminę C i K,
a także witaminę młodości- E. Można jeszcze tylko dodać, że zawiera również dużo błonnika pokarmowego.
Zapraszam na grochówkę! :)
Składniki:
- 250 dkg grochu łuskanego- 1 cebula (pokrojona w półplasterki)
- 2 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
Przyprawy
- 2 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 kromki chleba razowego na zakwasie (pokrojone w kostki)
- 1/2 kubka pokrojonej zielonej pietruszki (do posypania po wierzchu)
Wykonanie:
1. Rozgrzej w rondlu oliwę, dodaj cebule, kmin i paprykę. Podsmaż, często mieszając.2. Dodaj bulion, groch i ziemniaki. Pod koniec gotowania, gdy groch będzie już rozgotowany, dodaj pastę curry, sos sojowy i czosnek. Przelej do blendera i miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Wlej z powrotem do garnka. Podgrzej ponownie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej wody. Jeśli mało wyrazista, dodaj więcej przypraw.
Zupę nalej do miseczek, posyp pietruszką i grzankami.
Osoby na diecie bezglutenowej mogą posypać zupę prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :), również pozdrawiam serdecznie! :)
Usuń