środa, 29 czerwca 2016

Pomarańczowa Konfitura Rabarbar & Chia / Rhubarb Orange Chia Jam

Letnia wariacja konfitury ze świeżych owoców i nasion chia, tym razem rabarbarowo - pomarańczowa z cynamonem. Można ją zjadać z pełnoziarnistymi  tostami, owsianką, jogurtem, puddingiem z chia lub tapioki czy jako dodatek do ciast lub ciasteczek, np z tofurnikiem. Jeszcze tylko mogę dodać, że konfitura jest przyjazna dla cukrzyków z uwagi na użyty ksylitol, którego indeks glikemiczny wynosi 8.



Składniki:

- 4 kubki pokrojonego rabarbaru (0,5 centymetrowe plasterki)
- 4 do 5 łyżek ksylitolu
- 1/3 kubka wody
- sok z 1/2 pomarańczy (jeśli masz ochotę bardzo smak bardzo pomarańczowy, dodaj otartą skórkę z pomarańczy )
- 1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński)
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, wersja dla miłośników tego smaku)

Wykonanie:

1. Umieść rabarbar, ksylitol, syrop klonowy (opcjonalnie) i wodę w rondlu. Gotuj około 10-15 minut, aż prawie cały płyn wyparuje.
2. Dodaj sok i startą skórkę  z pomarańczy (opcjonalnie), cynamon oraz nasiona chia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu przez ok. 8-10 minut. Na koniec dodaj wodę różaną (opcjonalnie). Dosmacz wg własnego smaku, więcej cynamonu a może więcej cukru?
3. Gdy konfitura ostyganie, przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalna i zapewne bardzo smaczna konfitura : ) Lubię takie niecodzienne połączenia i ciekawi mnie, jak kwaskowaty rabarbar wypadnie w towarzystwie pomarańczy. Świetnie, że w przepisie użyto zdrowej alternatywy cukru - ksylitolu i nasion chia. Dzięki temu domowa konfitura jest nie tylko wolna od sztucznych dodatków, ale i nabiera korzystnych właściwości zdrowotnych. Mam tylko pytanie, ile dodano syrop klonowego, bo w składnikach nie został ujęty? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam :). Moje niedopatrzenie. Podzieliłam konfiturę i do jednej części dodałam eksperymentalnie syrop klonowy (około 1 łyżki). Ilość należy dopasować do swojego smaku.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF