Uff..., w końcu udało mi się wrzucić tego posta :). Ciacho było imieninowe :) i miałam ochotę zamieścić ten przepis z dedykcją dla wszystkich Magd i Magdalen :). Nie udało się , ale dedykacja zostaje ;).
Składniki:
Ciasto
- 1 kubek mąki orkiszowej razowej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 kubka wody
- 2 łyżki oleju lnianego
- 4 łyżki miodu
Masa "serowa"
- 400 g tofu
- 3/4 kubka mleka ryżowego waniliowego
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
- 1 łyżka mąki ryżowej
- sok z 1/2 cytryny
Konfitura różano-rabarbarowa
- 3 laski rabarbaru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 lub 2 łyżki cukru brązowego, kokosowego, ksylitolu ... (dostosuj do swojego smaku)
- 1 łyżka mąki z tapioki
- 2 lub więcej łyżek wody różanej
1, Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.
2. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Wyłóż do formy i piecz około 20 minut.
3. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki masy "serowej".
4. Wyciągnij z piekarnika podpieczone ciasto, wylej na niego masę z tofu i wstaw ponownie na około 45-50 minut. Ciasto powinno zrumienić się jak zwykły sernik i nie powinno mieć płynnego środka.
5. W międzyczasie ugotuj rabarbar z cynamonem i cukrem z niewielką ilością wody. Mąkę z tapioki wymieszaj w kubeczku z 1/2 kubka wody (tapiokę można zastąpić nasionami chia). Następnie powstały płyn dodaj do rabarbaru i chwilę gotuj. Na końcu dodaj wodę różaną. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj więcej wody.
Tofurnik smakuje najlepiej po kilku godzinach, gdy spód ciasta lekko zmięknie.
Tofurnik smakuje najlepiej po kilku godzinach, gdy spód ciasta lekko zmięknie.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Piękne i bardzo apetycznie podane :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)!!!
Usuńpiękne zdjęcia i przepyszne ciasto! aż chciałoby się zjeść... ekran XD
OdpowiedzUsuńJakie piękne ciasto <3 I wspaniały dobór smaków: róża i rabarbar doskonale się komponują ;)
OdpowiedzUsuń