wtorek, 8 grudnia 2015

Pieczona Czerwona Cebulka na Awokado i Razowcu / Charred Red Onions on Avocado and Rye

Jesienią i zimą mam większą ochotę na ciepłe i sycące posiłki, ale jednocześnie nadal lekkie. Takie są właśnie te tosty. Chrupiący żytni razowy chleb na zakwasie z kremowym awokado i pieczoną czerwoną cebulką.

Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona cebula


- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub 1/2 pokrojonej świeżej papryczki)
- świeża, pokrojona kolendra (ew. pietruszka)
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku

- 4 kromki żytniego razowego chleba na zakwasie
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), przekrojony na pół

Wykonanie:
1. Rozgrzej olej na dużej patelni. Wrzuć cebulę pokrojoną na cienkie półplasterki i smaż na średnim ogniu około 15 minut. Powinna być lekko chrupiąca, ale nie przypalona.
2. W międzyczasie przygotuj awokado. Rozgnieć go widelcem, mieszając z sokiem z limonki, chilli i pokrojoną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem.
3. Podpiecz kromki chleba (w piekarniku lub tosterze). Natrzyj czosnkiem, wyłóż awokado i przykryj pieczoną cebulką. Podawaj od razu. Pyszność!

4 komentarze:

  1. Ja mam podobnie, najchętniej jadłabym smażone i mocno przyprawione :) Takie tościki to dobry pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie jest w sumie bardzo lekkie, bo cebula w zasadzie jest jakby lekko wysuszona, nie mam tam wyczuwalnego tłuszczu :)

      Usuń
  2. Wyglądają cudownie - taka mieszanina z awokado cudownie komponuje się z chlebem, uwielbiam takie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rafał (moja druga połowa) był zachwycony takim śniadaniem :), zwłaszcza jeśli obok poda się świeże pomidory lub inne warzywa. Pyszność!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF