czwartek, 3 grudnia 2015

Rozgrzewająca Gryczanka z Pieczonym Jabłkiem / Buckwheat with Baked Apple (vegan)

Wiatr i deszcz za oknem odbierają Ci się chęć do życia, a może zupełnie odwrotnie nabierasz ogromnej chęci na pichcenie w kuchni rozgrzewających pyszności, żeby potem dziarsko ruszyć pobiegać albo na spacer z psem? Oto idealny przepis pomocny w obu sytuacjach :).



Składniki (1-2 porcje):
- 3/4 kubka niepalonej kaszy gryczanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z kwiatów kokosa

- 1 lub 2 jabłka (pokrojone na cząstki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z kwiatów kokosa
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik to temperatury 200-220 st.C.
2. Piecz jabłka w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym olejem kokosowym) posypane cynamonem i cukrem (ok. 20-30 minut, tak na oko, żeby były lekko zrumienione).
3. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną również z olejem kokosowym, cynamonem i cukrem kokosowym.
4. Gotową kaszę podawaj z pieczonymi jabłkami. Jeśli w trakcie pieczenia powstał sok (zależy od jabłek) polej nim kaszę z jabłkami. Gotowe!

5 komentarzy:

  1. Jakie proste, ale rozgrzewające i smaczne połączenie! Te pieczone jabłka musiały smakować wspaniale z gryczaną... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! akurat mam kaszę gryczaną, więc koniecznie coś z nią dziś przygotuję :) a te pieczone jabłka musiały wręcz rozpływać się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba takie połączenie smaków - wszystkie składniki idealnie się uzupełniają, a całość wygląda naprawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF