Hummus robi wielką furorę w naszym kraju . Oczywiście klasyczna jego wersja to ta zrobiona z cieciorki, ale czemu by nie poeksperymentować? Do czego bardzo zachęcam!. Jeśli macie swoje wersje tej cudownej potrawy, to podzielcie się nimi. Chociażby zamieszczając linki do ulubionych przepisów w miejscu na komentarze :).
Składniki:
- 400 g ugotowanej białej fasoli
- 30 g rukoli
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 1 do 2 łyżek oliwy
- 2 łyżki wody
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Miksuj wszystkie składniki "hummusu" do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli pasta będzie byt gęsta dodaj odrobinę więcej wody (można użyć tej w której była fasola).
Fasolowy hummus można zajadać jako dip ze świeżymi warzywami lub chlebem. Genialnie smakuje z ogórkiem kiszonym.
A może chcesz zerknąć na inne moje wersje hummusu? Zapraszam :):
- Hummus z Batatem
- Hummus z Cukinii (raw vegan)
moim ulubionym jest klasyk, choć z białej fasoli też już robiłam i smakuje niczego sobie :) W Krakowie jadłam przepyszne: dyniowy, z suszonymi pomidorami, z suszoną śliwką czy też z pieczonym czosnkiem - wszystkie przepyszne, ale jednak klasyka nic nie przebije :)
OdpowiedzUsuńCo fakt to fakt, klasyka najlepsza :)
UsuńPodoba mi się ten eksperyment:)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :D
OdpowiedzUsuńTo Twoje zdjęcia są przepiękne i bardzo kuszące. Bardzo inspirujące :)!
Usuńkoocham hummus, ale domowy coś mi nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńz fasolą jeszcze nie próbowałam, ale intryguje mnie to połączenie ;)
To mamy ten sam obiekt miłości ;), ale czasem mała zdrada z fasolą nie zaszkodzi :D
UsuńWłaśnie skończyłam robić. Super smak :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za info, że smakuje :). Pozdrowienia serdeczne!
UsuńThis is the exact piece of content that I was searching online. Thanks for sharing it here.
OdpowiedzUsuńBuy cardamom online, clove online shopping, nutmeg online, Cocoa beans for sale