Jesienią i zimą mam większą ochotę na ciepłe i sycące posiłki, ale jednocześnie nadal lekkie. Takie są właśnie te tosty. Chrupiący żytni razowy chleb na zakwasie z kremowym awokado i pieczoną czerwoną cebulką.
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona cebula
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub 1/2 pokrojonej świeżej papryczki)
- świeża, pokrojona kolendra (ew. pietruszka)
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- 4 kromki żytniego razowego chleba na zakwasie
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), przekrojony na pół
Wykonanie:
1. Rozgrzej olej na dużej patelni. Wrzuć cebulę pokrojoną na cienkie półplasterki i smaż na średnim ogniu około 15 minut. Powinna być lekko chrupiąca, ale nie przypalona.
2. W międzyczasie przygotuj awokado. Rozgnieć go widelcem, mieszając z sokiem z limonki, chilli i pokrojoną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem.
3. Podpiecz kromki chleba (w piekarniku lub tosterze). Natrzyj czosnkiem, wyłóż awokado i przykryj pieczoną cebulką. Podawaj od razu. Pyszność!
Ja mam podobnie, najchętniej jadłabym smażone i mocno przyprawione :) Takie tościki to dobry pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńTo danie jest w sumie bardzo lekkie, bo cebula w zasadzie jest jakby lekko wysuszona, nie mam tam wyczuwalnego tłuszczu :)
UsuńWyglądają cudownie - taka mieszanina z awokado cudownie komponuje się z chlebem, uwielbiam takie połączenie ;)
OdpowiedzUsuńRafał (moja druga połowa) był zachwycony takim śniadaniem :), zwłaszcza jeśli obok poda się świeże pomidory lub inne warzywa. Pyszność!
Usuń