wtorek, 14 kwietnia 2015

Hummus z Batatem / Sweet Potato Hummus (vegan)

Idealnie kremowy i delikatny hummus z cieciorki i słodkich ziemniaków. Można go zajadać, jako dip  z surowymi warzywami lub chrupiącym chlebem :).



Składniki:
- 1/2 kubka puree z batatów (1 mały ziemniak ugotowany na parze)
- 1 i 1/2 kubka ugotowanej ciecierzycy (1 puszka - 240 g)
- 2 łyżki tahini
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do ziemniaków (kolendra, mielony kminek, cząber, pietruszka)
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 do 3  łyżek oleju tłoczonego na zimno z orzechów arachidowych (lub oliwy z oliwek)
- kilka gałązek świeżej mięty

Wykonanie
1. Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju miksuj w blenderze do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. pod koniec dodaj tłoczony na zimno olej lub oliwę.
2. Przed podaniem posyp świeżą miętą. Pyszność!

3 komentarze:

  1. zdecydowanie jeden z moich ulubionych hummusów, bataty dodają mu tak ciekawy, słodki posmak - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam hummus! Takiego jeszcze nie jadłam. Dzięki za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. hummus ze słodkim ziemniakiem to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF