piątek, 6 marca 2015

Wegańskie Owsiane Babeczki Czekoladowo-Orzechowe / Chocolate Peanut Butter Cup Baked Oatmeal (vegan)

Zazwyczaj na śniadanie wypijam koktajle, ale czasem jest dzień, że mam ochotę na coś zupełnie innego. I tym czymś są na przykład takie owsiane babeczki :). 
Zdrowe, przepyszne i proste w wykonaniu!

Składniki (2 porcje):
- 1 kubek tradycyjnych płatków owsianych
- 1 duży dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
- 1/2 kubka mleka migdałowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao (lekko czubate :))
- 2 łyżki startej drobno skórki świeżej pomarańczy (1 łyżka do środka i 1 łyżka do posypania po upieczeniu)
- szczypta soli

- orzechy laskowe (opcjonalnie) - do posypania po wierzchu
- olej kokosowy do posmarowania foremek

Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 st.C
2. Połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj.
3. Wysmaruj foremki olejem kokosowym (ja użyłam 2 szt po 11 cm średnicy). Wlej ciasto i posyp orzechami. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 35-40 minut (termoobieg, a pod koniec można włączyć opiekanie). Babeczki powinny być zwarte, a wierzch lekko chrupiący.


7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na śniadanie. Babeczki wyglądają bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. takim babeczkom trudno się oprzeć! pyszna słodka dawka energii z rana :) bardzo fajne te małe formy! muszę gdzieś taką zdobyć :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi super :) Kiedyś dość często jadałam takie wypieki z rana, teraz jem na przemian kaszki, owsianki i koktajle. Pora sobie przypomnieć takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje śniadania też wyglądają jak Twoje :). Warto czasem przełamać rutynę :).

      Usuń
  4. mmmm chętnie bym się poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF