niedziela, 31 maja 2015

Wegańska Botwina "Imbir & Kokos" z Wędzonym Tofu / Beet, Ginger and Coconut Milk Soup with Smoked Tofu (vegan)

Uwielbiam taką botwinkę. Zrobiłam ją już kilka razy, a normalnie to nie lubię się powtarzać :), a to już o czymś świadczy :D. Imbir i mleko kokosowe świetnie komponują się z młodymi buraczkami.



Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 niewielka cebula (drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
- 1 do 2 łyżek imbiru (drobno pokrojony)
- 1 pęczek młodych buraków z liśćmi (pokrojone w cienkie paseczki)
- 5 kubków gorącej wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 kubek mleka kokosowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
- 1 pęczek świeżego koperku (mały)

- 1 paczka wędzonego tofu (moja miała 180 g)

Wykonanie:
1. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę. Duś na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i imbir. Podgrzewaj kolejne 2-3 minuty, jednocześnie mieszając.
2. Dodaj pokrojoną botwinkę i buraczki. Po chwili dodaj gorącą wodę i sos sojowy. Zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut.
3. Pod koniec gotowania dodaj pozostałe składniki: przyprawy, koperek i mleko kokosowe.

Wskazówka
Zamiast wody i sosu sojowego można użyć bulionu warzywnego.

2 komentarze:

  1. świetny pomysł - botwinka z mleczkiem kokosowym smakuje świetnie i chętnie się przekonam jaka jest pyszna właśnie w takim wydaniu jak dzisiaj prezentujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm świetna wiosenna zupa o niebanalnych smakach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF