Małe Co-nieco dla wszystkich roślinnych łasuchów :). Waniliowy budyń bananowy, przykryty warstwą kokosowo-brzoskwiniową z chia.
Składniki:
Pudding
- 1 i 1/2 kubka mleka sojowego
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitol)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki wanilii w proszku lub miąższu z laski wanilii
- szczypta soli
- 2 dojrzale banany
Warstwa brzoskwiniowa
- 3 lub 4 brzoskwinie
- 1/4 kubka mleka kokosowego
- 2 łyżki chia
- 1 łyżka płatków kokosowych (do posypania)
Wykonanie
1. Zmiksuj brzoskwinie z mlekiem kokosowym. Następnie dodaj nasiona chia, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki (na co najmniej 30 minut).
2. W niewielkim garnku wymieszaj wszystkie składniki puddingu, za wyjątkiem bananów. Następnie gotuj do momentu, aż masa stężeje (do konsystencji gęstego budyniu).
3. Schłodź masę. Dodaj rozgniecione banany, dobrze wymieszaj. Przełóż do miseczek, przykryj masą brzoskwiniową. Posyp płatkami kokosowymi. Gotowe :).
Przechowuj w lodówce.
Pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
pychaaaa! aż zrobiłam się głodna <3 będzie taki na śniadanie za niedługo, nie ma innej opcji - cudny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńbananowo- kokosowe smaki to coś dla mnie! z chęcią bym spałaszowała :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie zaliczam się do łasuchów, więc chętnie zjadłabym taki pudding :)
OdpowiedzUsuńChyba umarłam i jestem w niebie *o* Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. Nominowałam cię do LBA, zapraszam do zabawy
OdpowiedzUsuńJak wspaniale wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł! Dobrze szacuję, że wychodzą z tego 2 porcje?
OdpowiedzUsuńTak :) dokładnie
UsuńRewelacja, skosztuje na bank. Kocham kokos
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
newyolkkitchen.blogspot.com