wtorek, 19 maja 2015

Wegański Jabłecznik z Rabarbarem / Rhubarb Apple Pie (vegan)

Jabłka, rabarbar i cynamon. Czy istnieje lepsze połączenie :)? 



Składniki:
- 2 kubki mąki (ja użyłam kokosowej i orkiszowej w proporcji 1:1)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka do posypania po wierzchu
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
- 1 kubek mleka kokosowego
- 3 do 4 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)

- 2 jabłka (starte na tarce o grubych oczkach)
- 2 dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
- 2 do 4 lasek rabarbaru (ok 2 - 3 kubków pokrojonego w plasterki) 

+ 1 łyżeczka cukru brzozowego do posypania ciasta


Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st.C
2. W małej miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą.
3. W większej  misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wlej mleko kokosowe, "zżelowane" siemię lniane, olej kokosowy, masę bananową i olejek migdałowy. Dobrze wymieszaj na końcu dodając starte jabłka.
4. Przełóż masę do wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym formy. Ułóż rabarbar jak na zdjęciu lub zupełnie inaczej ;). Posyp po wierzchu cukrem i cynamonem.
5. Ciasto piecz ok. 55 minut.

12 komentarzy:

  1. nie, nie ma lepszego! aż mi się zamarzył taki cudowny jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis. Mam tylko jedno pytanie. Jaka srednica formy? Pozdrawiam :-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Moja ma ok. 26 cm. Miłego dnia i pieczenia :D

      Usuń
  3. uwielbiam rabarbar, chętnie zrobię takie pysznie wyglądające ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwyca wyglądem zachwyca smakiem! *-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Miło mi, że Ci się podoba :)

      Usuń
  5. Jaką mąkę zamiast orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie powinno się udać z każdą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF