Jabłka, rabarbar i cynamon. Czy istnieje lepsze połączenie :)?
Składniki:
- 2 kubki mąki (ja użyłam kokosowej i orkiszowej w proporcji 1:1)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka do posypania po wierzchu
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
- 1 kubek mleka kokosowego
- 3 do 4 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)
- 2 jabłka (starte na tarce o grubych oczkach)
- 2 dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
- 2 do 4 lasek rabarbaru (ok 2 - 3 kubków pokrojonego w plasterki)
+ 1 łyżeczka cukru brzozowego do posypania ciasta
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st.C
2. W małej miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą.
3. W większej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wlej mleko kokosowe, "zżelowane" siemię lniane, olej kokosowy, masę bananową i olejek migdałowy. Dobrze wymieszaj na końcu dodając starte jabłka.
4. Przełóż masę do wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym formy. Ułóż rabarbar jak na zdjęciu lub zupełnie inaczej ;). Posyp po wierzchu cukrem i cynamonem.
5. Ciasto piecz ok. 55 minut.
nie, nie ma lepszego! aż mi się zamarzył taki cudowny jabłecznik :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńSwietny przepis. Mam tylko jedno pytanie. Jaka srednica formy? Pozdrawiam :-P.
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Moja ma ok. 26 cm. Miłego dnia i pieczenia :D
Usuńuwielbiam rabarbar, chętnie zrobię takie pysznie wyglądające ciasto :)
OdpowiedzUsuńRabarbar rządzi :D
UsuńZachwyca wyglądem zachwyca smakiem! *-*
OdpowiedzUsuńDziękuję! Miło mi, że Ci się podoba :)
UsuńJaką mąkę zamiast orkiszowej?
OdpowiedzUsuńWg mnie powinno się udać z każdą :)
Usuńaż jestem ciekawa smaku!
OdpowiedzUsuńZapraszam do próbowania :)
Usuń