środa, 27 maja 2015

Pudding Bananowy z Sosem Brzoskwinia & Chia / Banana Pudding with Peach & Chia Sauce (vegan)

Małe Co-nieco dla wszystkich roślinnych łasuchów :). Waniliowy budyń bananowy, przykryty warstwą kokosowo-brzoskwiniową z chia.



Składniki:
Pudding
- 1 i 1/2 kubka mleka sojowego
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitol)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki wanilii w proszku lub miąższu z laski wanilii
- szczypta soli
- 2 dojrzale banany
Warstwa brzoskwiniowa
- 3 lub 4 brzoskwinie
- 1/4 kubka mleka kokosowego
- 2 łyżki chia
- 1 łyżka płatków kokosowych (do posypania)

Wykonanie
1. Zmiksuj brzoskwinie z mlekiem kokosowym. Następnie dodaj nasiona chia, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki (na co najmniej 30 minut).
2. W niewielkim garnku wymieszaj wszystkie składniki puddingu, za wyjątkiem bananów. Następnie gotuj do momentu, aż masa stężeje (do konsystencji gęstego budyniu).
3. Schłodź masę. Dodaj rozgniecione banany, dobrze wymieszaj. Przełóż do miseczek, przykryj masą brzoskwiniową. Posyp płatkami kokosowymi. Gotowe :).
Przechowuj w lodówce.

10 komentarzy:

  1. Pysznie!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pychaaaa! aż zrobiłam się głodna <3 będzie taki na śniadanie za niedługo, nie ma innej opcji - cudny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bananowo- kokosowe smaki to coś dla mnie! z chęcią bym spałaszowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie zaliczam się do łasuchów, więc chętnie zjadłabym taki pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba umarłam i jestem w niebie *o* Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie. Nominowałam cię do LBA, zapraszam do zabawy

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny pomysł! Dobrze szacuję, że wychodzą z tego 2 porcje?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF