piątek, 3 kwietnia 2015

Surowy Wegański Makowiec / Poppyseed Cake (raw vegan)

Surowy makowiec czyli słodkość w królewskim wydaniu :). To mój makowy debiut :). Zapraszam!



Składniki:
Podstawa ciasta
- 3/4 kubka migdałów 
- 3/4 kubka wiórków kokosowych (zmielonych na proszek)
- 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu daktylowego (lub miodu, syropu klonowego czy z agawy) - opcjonalnie
- 3 do 5 łyżek mleka kokosowego

Masa makowa
- 2 kubki maku (300 g)
- 2 kubki nerkowców (200 g)
- 1 kubek miękkich, suszonych śliwek + 1/2 kubka wody
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- 8 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
- sok z 1/2 pomarańczy
- kilka kropel esencji migdałowej
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- 1/2 kubka rodzynek (namoczonych, a później wysuszonych papierem kuchennym)

"Lukier"
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżeczki cukru brzozowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie
1. Mak i nerkowce namocz na noc (dzień wcześniej), co najmniej na 24 godziny (mak).
Masa makowa
2. Zmiksuj śliwki z wodą (można je wcześniej namoczyć), dodaj nerkowce, mleko kokosowe, sok z pomarańczy, esencje migdałową zmiksuj. Po chwili dodaj mak i wlej roztopiony olej kokosowy. Jeśli masa będzie dla Ciebie niewystarczająco słodka, dodaj syrop daktylowy. Wsyp skórkę pomarańczową i miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Na końcu dodaj rodzynki.
Podstawa
3. Zmiel migdały i połącz z mąką kokosową (zmielone wiórki) dodaj mleko, olej kokosowy i syrop z daktyli. Wyrób ręką masę orzechowo-kokosową. Powinna być dość zwarta i jednolita.
4. Wyłóż masę do formy (ja użyłam formę o średnicy 20 cm i 2 szt. po 12 cm) i lekko ubij (inaczej będzie się kruszyć przy krojeniu).
5. Wlej masę makową i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę
6. Po tym czasie przygotuj "lukier". Wymieszaj składniki na gładko. Posmaruj ciasto (lukier powinien lekko tężeć) i wstaw ciasto ponownie do lodówki.

Ciasto przechowuj w lodówce.

16 komentarzy:

  1. cudowny debiut! <3 uwielbiam mak, więc jak zobaczyłam to ciacho to przez parę minut nie umiałam oderwać wzroku - jest genialny! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być chyba straaaasznie słodkie? Czy się mylę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda świetnie ! Makowiec musi rewelacyjnie smakować, zawiera tyle fajnych składników :)
    Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie i bardzo słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy bez spodu to piękne ciasto się utrzyma ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, nawet pomyślałam o tym, że mogłoby być bez :)

      Usuń
  6. rewelacyjny makowiec, taki mogłabym jeść przez całe święta!

    OdpowiedzUsuń
  7. super, bardzo pysznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wygląda ten debiut, na pewno jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy to moze byc mleko koko wlasnej roboty czy takie geste z puszki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam płynnego mleka kokosowego z kartonu (w składzie ma tylko kokos i wodę, bez żadnych dodatków), ma konsystencje tłustego mleka. Myślę, że takie własnej roboty będzie dobre, a może nawet lepsze :)

      Usuń
  10. a czy mak nie powinien być zmielony? Chodzi mi o to czy zmielić go w maszynce, czy może blenderem, czy ogólnie nie trzeba go niczym maltretować? kiedyś robiłam taki tylko moczony mak do owsianki i był ok, ale czy w takim deserze jak to piękne ciasto będzie ok niezmielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat nie mieliłam, ale myślę, że lepiej będzie użyć maku mielonego :). Pozdrowienia :)

      Usuń
  11. Super wpis! Z chęcią wypróbuję

    Zapraszam do mojego przepisu!
    https://poradyfit.pl/fit-nalesniki/

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam
    na Pani blog trafilam po zakupieniu Pani Ksiazki za ktora dziekuje.
    Zainteresowal mnie przepis na ten makowiec gdyz jeszcze do zeszlego roku na Swieta Bozego narodzenia robilam podobny ale na tradycyjnym kruchym ciescie (Upieczonym)Natomiast mak byl mielony prazony na patelni a na koniec dodane byly ubite bialka . Poniewaz Pani makowiec w wersji wega podobny jest do mojej wersyj mam pytanie.
    Czy mak w tym wydaniu trzyma sie razem . Chcialam ten makowiec zrobic mojemu synowi ktory od roku jest wega i mimo ze na wspomnienie mojego makowca wzdycha to powiedzial ze nie bedzie go jadl . Z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF