poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową, Suszonymi Pomidorami i Bazylią / Zucchini Rolls with Sunflower Seeds Pate, Sun Dried Tomatoes and Basil (raw vegan)

Wiosennie i kolorowo .... Witariańskie roladki z pastą ze słonecznika, 
kiełkami rzodkiewki, suszonymi na słońcu pomidorami i świeżymi listkami bazylii.



Składniki:
Pasta słonecznikowa
- 1 kubek nasion słonecznika (namoczone przez 2 godziny)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki tahini
- 4 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz i ostra papryka do  smaku

Rollsy
- 1 młoda, duża cukinia (wzdłuż pokrojona na 12 cienkich plasterków)
- 12 liści bazylii (1 listek na 1 rollsa)
- 6 suszonych pomidorów z oliwy (pokrojone na paseczki)
- 1/2 kubka kiełków rzodkiewki

Wykonanie
1. Posól plastry cukinii i odstaw na 5-10 minut.
2. W międzyczasie przygotuj pastę, miksując wszystkie jej składniki do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
3. Wypłucz cukinię z soli i osusz papierowym ręcznikiem.
4. Z przygotowanych składników przygotuj rollsy: posmaruj plaster cukinii pastą słonecznikową, połóż odrobinę kiełków i dociśnij, dołóż paseczki suszonych pomidorów, po liściu szpinaku i bazylii, a następnie zwijaj rollsa i zepnij wykałaczką.

   Jeśli nie zużyjesz całej pasty (mi się tak zdarzyło) to przełóż ją do słoiczka i używaj jako pasty do chleba lub do kolejnych rollsów (przechowuj w lodówce) .

4 komentarze:

  1. genialny pomysł! aż nie umiem się doczekać aż je zrobię - pastę słonecznikową bardzo lubię, a w takich smakach musi smakować świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF