Delikatna sałatka z białą rzepą w roli głównej, z sezamem i delikatnym aromatem kokosa.
Mało popularne warzywo, chociaż zupełnie nie wiem dlaczego, ponieważ rzodkiew biała (czarna również) jest niezwykle bogata w szereg wartościowych składników odżywczych, m.in. witaminy (C, PP, z grupy B), sole mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk), błonnik i kwas foliowy. Jednocześnie zawiera tylko 12 kcal w 100 g.
- 3 łyżki płynnego mleka kokosowego
- 1 łyżka sezamu czarnego
- 1 łyżka sezamu niełuskanego
- 1/5 łyżeczki płatków ostrej papryki
- sól
- 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku (opcjonalnie)
Wykonanie
1. Zetrzyj rzodkiew na tarce.
2. Podpraż na suchej patelni sezam (wersja "raw" bez tego etapu).
3. Połącz wszystkie składniki surówki i dobrze wymieszaj. Gotowe!
(Świetnie smakuje zawinięta w liście sałaty, idealna przekąska).
*Rzepa ma ponadto właściwości bakteriobójcze, moczopędne, żółciotwórcze i żółciopędne :). Więc każdy, kto ma infekcja bakteryjną, problemy z nerkami i wątrobą, czy boryka się z kłopotami trawiennymi, powinien szybciutko udać się do najbliższego warzywniaka i zaopatrzyć się w tą cenną roślinkę :).
wow, bardzo ciekawe smaki - kusi mnie to połączenie, gdyż wszystkie składniki lubię i chciałabym spróbować je w takim zestawieniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tę rzodkiew, ale rzeczywiście rzadko jadam. Muszę spróbować z mlekiem kokosowym :)
OdpowiedzUsuń