niedziela, 8 lutego 2015

Kokosowa Zupa Amarantus & Pomarańcza / Orange & Amaranth Porridge (vegan)

Dziś za oknem na zmianę porywisty wiatr, słońce, ciemne chmury i śnieg. Potrzebowałam gorącego, sycącego, a jednocześnie lekkiego śniadania. Oto efekty :).



Składniki (1 porcja):
- 1/2 kubka amarantusa (wypłukany) + 1 kubek wody
- 1/3 kubka mleka kokosowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/4 łyżeczki wanilii w proszku
Dodatki:
- 1/2 kubka ziarenek granatu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 pokrojonej pomarańczy

Wykonanie
1. Połącz w rondelku amarantus i wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz grzanie i gotuj 15-20 minut. Część wody powinna odparować.
2. Wyłącz grzanie. Dodaj mleko kokosowe, sok z pomarańczy, miód, cynamon i wanilię. Dobrze wymieszaj. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody lub mleka kokosowego.
3. Podawaj z granatem, pestkami dyni i pomarańczą.

8 komentarzy:

  1. taka zupa na słodko to idealny pomysł na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie :) Uwielbiam wszystko co zawiera mleko kokosowe i przepis chętnie wypróbuję na śniadanie :) I bardzo mi się podobają dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :). Witaj w klubie miłośników mleka kokosowego :). Ja mam teorie, że obojętnie do czego doda się mleko kokosowe, na pewno będzie dobre ;)

      Usuń
  3. nigdy jeszcze nie próbowałam amarantusa w postaci ziaren, dlatego tym bardziej kusi mnie to danie - z mleczkiem kokosowym smakuje pewnie genialnie :) do tego ta prześliczna miseczka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Miseczka prosto z Bolesławca :)

      Usuń
  4. Ciekawy pomysł. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF