W oczekiwaniu na lato warto nie zapomnieć o takich królowych roślin, jak jeżyny, maliny i porzeczki :). Dziś w duecie z księżniczką kasz czyli komosą ryżową :), pełną pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i soli mineralnych.
Warstwa owocowa- 1 i 1/2 kubka mrożonych owoców leśnych (maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki itp.)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej) wymieszana z 1 łyżką wody
Warstwa z komosy (quinoa)
- 1/2 kubek komosy + 1 kubek wody
- 1/3 łyżeczki wanilii w proszku (lub ekstraktu z wanilii)
- szczypta soli
Wodę można zastąpić mieszanką wody i mleka migdałowego w proporcji 1:1.
Do udekorowania (opcjonalnie)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- kilka listków świeżej mięty
Wykonanie
1. Ugotuj komosę w lekko osolonej wodzie (przepis na dole postu). Pod koniec gotowania dodaj wanilię w proszku.
2. Mrożone owoce leśne z syropem klonowym umieść w garnuszku i przykryj. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3-5 minut. Pod koniec dodaj skrobię ziemniaczaną, zamieszaj i zdejmij z ognia.
3. Umieść ugotowaną komosę w miseczkach, przykryj warstwą owoców posyp migdałami (mogą być prażone).
Gotowanie komosy ryżowej:
1. Quinoę wsyp na gęste sitko i dokładnie wypłucz pod zimną, bieżącą wodą, intensywnie mieszając przez parę minut, aby pozbyć się z jej powierzchni gorzkich saponin.
2. Wypłukane ziarna zalej wodą (proporcja wody do komosy 1:1) i dodaj odrobinę soli.
3. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz grzanie, przykryj garnek i gotuj jeszcze 15 minut.
4. Po kwadransie wyłącz grzanie i delikatnie wymieszaj. Przykryj garnek ponownie i odstaw tak na dodatkowe 5 minut. Teraz quinoa jest gotowa do jedzenia.
Oj już nie mogę doczekać się wiosny , nie mówiąc o lecie :) Dobrze, że mamy mrożone owoce i możemy teraz zrobić coś tak pysznego jak Twoja propozycja !
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj i daj znać jak wyszło :). Pozdrowienia!
Usuńmi akurat niewiele malin w zamrażalce zostało i najchętniej wykorzystałabym je właśnie w tak pyszny sposób :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo warto :)
UsuńKomosa może i jest księżniczką, ale dla mnie niekwestionowaną królową jest jaglana :3
OdpowiedzUsuńFajna, estetyczna propozycja :3
O tak, jaglana ma mocną pozycję w Królestwie Roślin :)
Usuńpysznie i jak cudnie podane!
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo :)!
UsuńCudo! Quinoa tutaj wygląda niczym piasek z nadmorskich plaż, piękne! :D
OdpowiedzUsuńDzięki :)! Świetne skojarzenie, od teraz patrząc na quinoę będę zawsze widzieć nadmorskie plaże :).
Usuńmega! <3
OdpowiedzUsuńmega! <3
OdpowiedzUsuń