niedziela, 6 marca 2016

Pasta z Zielonego Groszku z Orzechami Włoskimi i Tymiankiem

Kremowe smarowidło z kaszy jaglanej, zielonego groszku, orzechów i świeżych ziół. Na dworze zrobiło się lekko wiosennie, więc czemu nie miałoby się też zrobić tak na talerzu :)



Składniki:
- 1 puszka zielonego groszku (odsączonego)
- 1 kubek ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 2/5 kubka przed ugotowaniem)
- 1/2 kubka orzechów włoskich (pokruszonych na mniejsze kawałki)
- 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy 
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 gałązki świeżego tymianku (listki, drobno pokrojone)
- garść listków bazylii (pokrojonych)
- świeżo mielony pieprz kolorowy, do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w misce i miksuj ręcznym blenderem do momentu uzyskania konsystencji pasty. Można dodać więcej oleju, jeśli pasta będzie Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

5 komentarzy:

  1. tak dawno nie jadłam zielonego groszku, ta pasta zdecydowanie do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem spróbuję Twojej wersji tej zielonej pasty, bo przyznam, że zawsze kiedy otworzę puszkę groszku, kończy ona w podobny sposób - uwielbiam groszek w takiej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabym zjeść cały garnek takiej pasty ;) Uwielbiam groszek i jego połaczenie z orzechami

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF