środa, 16 marca 2016

Koktajl "Ciepła Gruszka i Cynamon" / Warm Pear & Cinnamon Smoothie

Napisałam, że to koktajl, ale równie dobrze mogłaby to być kremowa owsianka albo gęsta gruszkowa zupa śniadaniowa :). Jak go zwał tak go zwał. Liczy się efekt, a efekt jest bardzo przyjemny!




Składniki:
- 1/4 kubka tradycyjnych płatków owsianych (najlepiej wcześniej namoczonych)
- 1 duża, dojrzała gruszka + 1/2 w plasterkach
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki nasion konopi
- 2 lub 3 daktyle
- 1/4 łyżeczki wanilii w proszku
- 3/4 kubka wody źródlanej lub filtrowanej

Wykonanie:
1. Obierz i pokrój gruszkę na mniejsze kawałki.
2. Miksuj wszystkie składniki za wyjątkiem gruszki do uzyskania kremowej konsystencji, którą dodaj pod sam koniec, tak żeby jest kawałeczki były wyczuwalne.
3. Podgrzej lekko napój w małym garnuszku na wolnym ogniu, często mieszając. Można dodać trochę więcej wody, jeśli będzie zbyt gesty. Koktajl podawaj przyprószony ekstra cynamonem, ziarenkami konopi i plasterkami prażonej gruszki  z cynamonem (na niewielkiej ilości wody).

Uwaga techniczna: łatwiej się go je łyżeczką niż pije :).

2 komentarze:

  1. To musi mieć cudowny smak, gruszka, cynamon i daktyle razem - niebo :) zrobię jak będę miała gorszy dzień na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF