Kremowe smarowidło z kaszy jaglanej, zielonego groszku, orzechów i świeżych ziół. Na dworze zrobiło się lekko wiosennie, więc czemu nie miałoby się też zrobić tak na talerzu :)
Składniki:
- 1 puszka zielonego groszku (odsączonego)
- 1 kubek ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 2/5 kubka przed ugotowaniem)
- 1/2 kubka orzechów włoskich (pokruszonych na mniejsze kawałki)
- 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 gałązki świeżego tymianku (listki, drobno pokrojone)
- garść listków bazylii (pokrojonych)
- świeżo mielony pieprz kolorowy, do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w misce i miksuj ręcznym blenderem do momentu uzyskania konsystencji pasty. Można dodać więcej oleju, jeśli pasta będzie Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
tak dawno nie jadłam zielonego groszku, ta pasta zdecydowanie do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję Twojej wersji tej zielonej pasty, bo przyznam, że zawsze kiedy otworzę puszkę groszku, kończy ona w podobny sposób - uwielbiam groszek w takiej postaci <3
OdpowiedzUsuńMogłabym zjeść cały garnek takiej pasty ;) Uwielbiam groszek i jego połaczenie z orzechami
OdpowiedzUsuńU mnie kończy się podobnie :)
UsuńAleż przyjemna pasta :>
OdpowiedzUsuń