piątek, 6 maja 2016

Waniliowy Jagielnik ze Skórką Pomarańczy / Orange Almond Millet Cheesecake

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego i oto efekt: 
Wegański "Sernik" z kaszy jaglanej ze skórką pomarańczy i płatkami migdałów.


Składniki:

- 1 i 1/2 kubka kaszy jaglanej (dobrze wypłukanej)
- 1 laska wanilii
- 2 kubki mleka sojowego waniliowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki cukru: brązowy, ksylitol, kokosowy, syrop klonowy  ... (jeśli lubisz b. słodkie to 5-6 łyżek)
- 2 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej (zmielone migdały lub wiórki kokosowe)
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego (opcjonalnie) lub haitański rum :)


Wykonanie:

1.  Gotuj kaszę jaglaną z 2 kubkami wody.

2.  Gdy woda prawie odparuje dodaj mleko roślinne, olej kokosowy, cukier oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami. Wszystko powinno trwać ok. 30 minut, aż kasza będzie miękka. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka.

3.  Odstaw kaszę. Wyciągnij laskę wanilii. Gdy lekko przestygnie dodaj pozostałe składniki (poza skórką pomarańczy) i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu dodaj startą skórkę pomarańczy.

4.  Przełóż masę do tortownicy, posyp płatkami migdałów i piecz w temperaturze ok. 180-200 st.C przez godzinę.

5 komentarzy:

  1. Ale pięknie wygląda z tą kwiatową dekoracją! Przyznaję się, że nigdy nie jadłam sernika wegańskiego (kocham nad życie ten z twarogu), ale z przyjemnością spróbowałabym, gdyby wyglądał tak jak ten :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie chodził za mną jagielnik .. to chyba znak że pora wypróbować Twój przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie, planuję zrobić i mam pytanie odnośnie tortownicy... jaka jest średnica tej w której Pani robiła? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Tortownica, której użyłam ma 20 cm.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF