niedziela, 25 października 2015

"Gryczanka" Jabłko, Gruszka & Mango / Raw Buckwheat Porridge Apple, Pear & Mango (raw vegan)

Siedząc po drugiej strony globu i tęskniąc za moją drugą połową i ukochanym psem, pocieszam się dogadzając sobie takimi smakowitościami. Surowa gryczanka jabłkowo-gruszkowa przykryta mango, jeżynami, borówkami i malinami. Troszkę pomogło ;).



Składniki:
- 1 kubek surowej kaszy gryczanej
- 1/2 kubka waniliowego mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru z soku z kwiatów kokosa
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

Opcjonalne dodatki w dowolnej ilości:
- dojrzałe mango
- borówki, maliny, jeżyny
- syrop klonowy lub miód
- mleko kokosowe albo wiórki kokosowe
- orzechy, musli, ...

Przygotowanie:
1. Namocz ziarna kaszy gryczanej kilka godzin (na noc), po tym czasie dokładnie wypłucz i odstaw na 24 godziny (opcjonalnie, jeśli chcesz żeby zaczęły kiełkować i były jeszcze zdrowsze). 
2. Miksuj wszystkie składniki gryczanki (jabłko i gruszka bez gniazd nasiennych, ale ze skórką). Ilość mleka podana jest orientacyjnie, może być troszkę więcej lub mniej. Ważne, żeby masa była konsystencji gęstej owsianki.
3. Dodaj nasiona chia, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki. Gotowe!


Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce (3-4 dni). 
Więcej przepisów z kaszą gryczaną znajdziesz tutaj.

4 komentarze:

  1. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam, mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglądającego smakołyki, doczekać się nie mogę kiedy się zobaczymy i w twoim towarzystwie co nie co
    spróbujemy. Ciocia L.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF