czwartek, 28 stycznia 2016

Marokańska Zupa z Cieciorki z Pomarańczowo-Migdałową Komosą / Moroccan Chickpea Soup with Orange Almond Quinoa

Dziwna pogoda za oknem. Ani to zima, za którą tęsknię, ani to jesień czy wiosna :/. 
Sama nie wiedziałam na co mam ochotę i wtedy właśnie pomyślałam, że to jest pogoda na coś bardzo aromatycznego, gorącego i jednocześnie lekkiego
Szukałam, szukałam, aż znalazłam inspirację. Kremowa zupa z cieciorki, pomidorów i aromatycznych przypraw, a na dokładkę quinoa ze skórką pomarańczy, prażonymi migdałami i świeżą kolendrąNo i zrobiło się bardzo aromatycznie i rozgrzewająco :). 



Składniki:
- 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 1 średnia cebula (poszatkowana)
- 3 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 1 łyżka drobno pokrojonego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, słodkiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta szafranu (jeśli masz)
- 1 i 1/2 kubka gotowanej cieciorki
- 1 puszka pomidorów (pieczone, jeśli uda się kupić)
- 1 i 1/2 łyżki pasty harrisa
- 3 kubki bulionu warzywnego
- sok z 1 pomarańczy
Pomarańczowo-Migdałowa Komosa
- 1/2 kubka komosy białej lub kolorowej
- 1/2 kubka prażonych płatków migdałowych
- 1 i 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
- garść świeżej kolendry
- sól, do smaku


Wykonanie:
1. Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Duś do momentu ich miękkości. Jeśli warzywa będą zbyt suche, dodaj odrobinę wody.

2. Dodaj przyprawy i cieciorkę. Dokładnie wymieszaj, dodaj pomidory, pastę harrisa i wywar warzywny. Gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut. Odstaw do wystygnięcia. Spróbuj i dopraw, jeśli potrzeba. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i miksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj więcej wywaru warzywnego.

3. Podczas, gdy zupa się gotuje, przygotuj komosę. Wypłukaną quinoę gotuj w 1 kubku wody, lekko posolonej przez ok.15 minut, następnie ściągnij z ognia i trzymaj dodatkowe 5 minut pod przykryciem. Następnie wymieszaj z migdałami, skórką pomarańczy i świeżą kolendrą.

Zupę podawaj z porcją komosy, dodatkową kolendrą i harrisą (według smaku).

Przepis znaleziony na blogu Happy Hearted Kitchen.

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To jest już nas co najmniej dwoje ;), też uwielbiam!

      Usuń
  2. Ach, jak ja lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zupa jest świetna, ale tu przede wszystkim kusi mnie ta komosa, więc jak najszybciej mam ochotę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wybornie. Lubię takie przepisy, które zaskakują prostotą, a jednak są niepowtarzalne. Kradnę ! :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF